четвер, 28 липня 2016 10:49

49% студентів готові дати хабар при вступі у ВНЗ

 

75% опитаних не вважають корупцію нормою, однак 49% студентів готові дати хабар. Такі дані оприлюднили під час анонімного анкетування у харківському університеті. Метою було дослідити рівень лояльності до корупції у вузах.

Студенти, випускники та абітурієнти Харківського університету радіоелектроніки за 4 дні заповнили понад 290 анкет.

Більшість анкетованих - 59%, є студентами ВНЗ. Серед респондентів є й працівники, аспіранти, абітурієнти та їхні батьки. Частка випускників серед анкетованих становить 29%. 6% анкет - від абітурієнтів або батьків, ще 6% - від працівників, колишніх працівників та аспірантів.

На запитання "кому вигідна корупція" найменший відсоток набрав варіант "владі" - 8%. Серед запропонованих відповідей були - студенти, викладачі та адміністрація. В ході дослідження все звели до ланки студент-викладач, адже, на думку респондентів, найбільше корупція вигідна студентам (45%). Почесне друге місце посіли викладачі - 35%. Кількість опитаних, які проголосували за вигоду адміністрації, становить 12%.

16 % анкетованих вважають, що корупція є нормою в навчальному середовищі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міносвіти знайшло інструмент для покарання плагіаторів

За результатами анкетування Харківського національного університету радіоелектроніки 49% студентів погодилися б дати винагороду, аби вступити у ВНЗ, скласти іспит або залік. Для порівняння, 39% анкетованих не готові йти на зустріч такому рішенню.

Студенти та абітурієнти, які не готові давати хабар, у разі такого випадку звернуться до правоохоронних органів, до антикорупційного комітету або залишать повідомлення на гарячій лінії університету.

Боротьбу з корупцією, на думку респондентів, варто починати зі збільшення заробітної плати викладачам. Тобто причини хабарництва звелися до соціального рівня життя працівників сфери вищої освіти. Також студенти запропонували використовувати системи он-лайн-тестування, щоб скасувати виняткові повноваження викладача на перевірку знань.

Проведення анонімного опитування лише перший крок на шляху до масштабної антикорупційної компанії. Про її початок заявив виконуючий обов'язки ректора Едуард Рубін.

Нагадаємо, що у МОН прокоментували поїздку українських вчителів на конференцію до Криму.

Зараз ви читаєте новину «49% студентів готові дати хабар при вступі у ВНЗ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути