середа, 05 грудня 2012 14:32

Українські науковці вмирають з голоду

Українські науковці вмирають з голоду
Українські науковці збираються мітингувати під стінами Ради через брак коштів. Фото: topgearclub.ru

Завтра представники Національної академії наук планують провести акцію протесту під стінами Верховної Ради та Кабінету міністрів. Вони жаліються, що із проектом фінансування на 2013 рік, їм доведеться скорочувати, і так нечисельний штат. Кандидат технічних наук Тамара Кузнєцова боїться, що науковці почнуть помирати із голоду. Два таких випадки за її пам'яті вже трапились

"За часів незалежності двоє науковців із Інституту проблем матеріалознавства імені Францевича померли голодною смертю. Були часи, коли нам платили по 20 гривень. Тим не менше наш інститут розробив прекрасні матеріали для управління ядерними реакторами. Нашими дослідженнями досі користуються американці і німці. Не дивлячись на те, що ми помираємо з голоду, ми продовжуємо працювати. В таких умовах не можливо вижити. Японія після війни змогла вийти в лідери по економіці, тільки завдяки розвитку науки. 20 років тому українська наука була в трійці світових лідерів. А зараз ми працюємо в таких умовах, як при війні: приміщення не опалюються, зарплата на рівні двірника", - запевнила Кузнєцова.

Через скрутне фінансове становище вітчизняні дослідники їдуть працювати закордон.

"Є багато українських науковців, які досягли прогресу на чужині. Все через належне ставлення європейських країн до цього питання. Вони теж не шикують, але принаймні мають все необхідне для роботи", - впевнена жінка.

Завтра науковці вимагатимуть збільшити видатки по загальному фонду у проекті держбюджету України на 2013 рік. А саме, збільшити фінансування НАУ до рівня Генпрокуратури та СБУ. Науковців влаштує сума у розмірі 3,2 млрд. грн.

Зараз ви читаєте новину «Українські науковці вмирають з голоду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

127

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути