Ексклюзиви
понеділок, 20 червня 2011 10:44

Українські покупці безсилі перед неякісними продуктами у супермаркетах

Українські покупці безсилі перед неякісними продуктами у супермаркетах

Скандал у столиці - коли відомий супермаркет вклав у лікарню з отруєнням 50 своїх покупців - допоміг санітарам помітити ще чимало кричущих фактів.

Як повідомлялося, З 8 по 10 червня в Києві було зареєстровано 46 хворих з ознаками гострої кишкової інфекції. Постраждалі вживали в їжу курку-гриль та інші продукти, придбані в одному із супермаркетів. Дванадцять людей і досі в лікарні.

Штраф за масове отруєння – 2 125 гривень. Жертви простроченої курятини вважають це покарання смішним і збираються подавати до суду.

Навіть за наявності чека сили покупця і потужної торгової мережі нерівні, зібрати незаперечні докази пересічному споживачеві складно, кажуть юристи і радять скаржитися правоохоронцям.

Причому позови юристи радять подавати окремі - колективний лише затягне розгляд справи. Поки що до міліції не надійшло жодної скарги з цього приводу. Утім, масове отруєння – достатня підстава, щоби правоохоронці ініціювали розслідування за фактом. Причому перевіряють не тільки супермаркет, а й птахофабрику-постачальницю.

Рішення щодо порушення кримінальної справи при наявності підстав буде прийняте найближчим часом, щойно СЕС надасть висновки лабораторних досліджень. Вони ще тривають. У магазині, де сталася пригода, зачинені всі відділи продукції, що швидко псується, продавці чистять обладнання чи не зубними щітками.

Тим часом санепідеміологи перевірили решту столичних магазинів цієї мережі супермаркетів. Порушення були виявлені в усіх 17-тьох.

Мова йде зокрема про невідповідність готової продукції вимогам нормативної документації, невідповідність сировини, недотримання санітарно-гігієнічного режиму на виробництві.

А от чи краща ситуація в інших мережах СЕС дізнаватися не можна. Вони мають право на перевірку тільки двічі на рік і лише попередивши за 10 днів. Чим магазини і користуються – переконалася журналісти.

Інша велика мережа – смажена курятина лежить просто на прилавку. Хоча і правильна температура зберігання не гарантія безпеки споживача. У холодильник можуть покласти вже несвіжий продукт.

Контрольна закупівля доводить – дізнатися строк виробництва курятини у споживача жодних шансів. Указаний тільки термін пакування, що геть не одне й те саме. А економічних санкцій за це ніяких - припис про усунення порушень. Та якщо магазин несе бодай адміністративну відповідальність, то на вулиці від отрути споживач узагалі незахищений.

За словами фахівців, зокрема, куплена на пляжі їжа може зберігатися далеко не перший день. І не те що не в холодильнику, а цілком імовірно у смітнику. Були зафіксовані випадки, коли працівники СЕС викидали утилізовану креветку, після чого торговці брали її зі смітника і продовжували торгувати.

Тож уберегтися від неякісних харчів можна лише в найпростіший спосіб – менше їх вживати.

Нагадаємо також, щоб уникнути харчових отруєнь, санстанція забороняє українським супермаркетам торгувати салатами зі сметаною, майонезом та м'ясом.

Зараз ви читаєте новину «Українські покупці безсилі перед неякісними продуктами у супермаркетах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути