пʼятниця, 03 вересня 2010 17:23

Наукову статтю з фізики назвали на честь пісні Леді Гаги

Наукову статтю з фізики назвали на честь пісні Леді Гаги

Назва пісні популярної американської співачки Леді Гага з"явилась в заголовку статті, опублікованій в престижному науковому журналі Physical Review D.

Несподіване вторгнення поп-культури у світ фізики стало результатом парі між вченими, повідомили РИА "Новости" з посиланням на інтернет-видання Symmetry Breaking.

В останньому номері журналу з"явилася стаття під назвою "Poker face of inelastic dark matter: Prospects at upcoming direct detection experiments" ("Безпристрасне обличчя непружної темної матерії: Перспективи майбутніх експериментів за прямим детектуванням").

Статтю написали вчені з Стенфордської прискорювальної лабораторії та Стенфордського університету Даніела Елвес, Маріанджела Лісанті та Джей Вокер.

Всі, хто стежить за творчістю Lady Gaga, могли упізнати в назві статті посил до її пісні "Poker face", за яку вона отримала премію Grammy.

Один з авторів статті, Джей Уокер, розповів, що вони дійсно навмисно включили її в назву статті.

"Даніела (співавтор статті) і я посперечалися, "побачить" чи ні сигнал до весни експеримент CRESST. Якби програла Даніела, вона повинна була б використати портрет Леді Гага в презентації до майбутньої конференції, а я, якщо програю, повинен був обезсмертити її пісню в назві статті ", - розповів Уокер.

За його словами, початкова назва статті звучало як "iDM"s Poker Face" ("Безпристрасне обличчя нееластичної темної матерії"), проте в редакції журналу її змінили.

Експеримент CRESST (Cryogenic Rare Event Search with Superconducting Thermometers - криогенний пошук рідкісних подій за допомогою надпровідних термометрів) проводить група європейських і американських лабораторій.

У рамках експерименту вчені використовують детектори, охолоджені майже до абсолютного нуля, щоб виявити гіпотетичні слабо взаємодіючі масивні частинки (WIMP), з яких імовірно складається темна матерія.

Стаття Уокера і його колег присвячена аналізу очікуваних результатів експерименту CRESST з перевірки гіпотези непружності темної матерії.

Учені припустили, що в русі Сонячної системи по Галактиці мають відбуватися зіткнення WIMP і звичайних частинок. Однак експериментальні дані не відповідали цьому припущенню.

Тоді була висунута гіпотеза непружньої темної матерії, яке свідчила, що зіткнення відбуваються, але частинки непружні, тобто вони не "відскакують" один від одного, а "розколюються", утворюючи нові частинки.

Пошуком слідів цих непружних зіткнень і займається експеримент CRESST.

Нагадаємо, раніше Леді Гага була визнана популярнішим Барака Обами.

Newsru.com

Зараз ви читаєте новину «Наукову статтю з фізики назвали на честь пісні Леді Гаги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути