четвер, 01 квітня 2010 11:03

Християни всього світу відзначають сьогодні Страсний четвер

Християни всього світу відзначають сьогодні Страсний четвер
Православні, греко-католики і католики 1 квітня відзначають Великий, або Страсний, четвер - день згадування таємної вечері, на якій Ісусом Христом було встановлено головне християнське таїнство - причастя.

На літургії у Великий четвер вся Церква згадує події таємної вечері - останньої пасхальної вечері, яку Господь міг святкувати з апостолами в Своєму земному житті, згадує зраду Іуди, одного з 12 учнів Христа, і самоприниження Спасителя.

Церква пропонує всім віруючим, що не мають для цього якихось перешкод, обов"язково причаститися під час богослужіння у Великий четвер.

Починаючи з Великого четверга, протягом трьох днів усі церковні служби будуть присвячені згадуванням земних страждань Ісуса Христа. Увечері в четвер у храмах читатимуться 12 "страсних" Євангелій - 12 уривків зі всіх чотирьох Євангелій, що детально оповідають про останні години земного життя Спасителя починаючи з його прощальної бесіди з учнями і закінчуючи покладенням у труну.

Крім того, за літургією у Великий четвер освячується миро. Це пов"язано з древньою традицією здійснення на Великдень або у Велику суботу таїнства Хрещення, коли Великий четвер був днем підготовки.

Віруючі господині вдень у четвер починають приготування до пасхального столу - печуть паски і фарбують яйця.

У католиків вечір Великого четверга відкриває собою пасхальне тридення. У всіх храмах здійснюється меса згадування таємної вечері і також здійснюється обряд обмивання ніг, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Зараз ви читаєте новину «Християни всього світу відзначають сьогодні Страсний четвер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути