понеділок, 02 грудня 2013 01:44

З Лесею Гонгадзе попрощалися чотириста львів'ян
7

Фото: Фото: Юлія Ліпіч

Вчора, 1 грудня, о 19.30 у греко-католицькій церкві Преображення Господнього у центрі Львова почалася панахида по покійній матері зниклого журналіста Георгія Гонгадзе – Лесі Теодорівній.

У церкві зібралося понад чотириста львів'ян. Дехто – зі синьо-жовтою стрічкою на рукаві. Чоловіки тримають у руках гвоздики. Панахиду по черзі відправляють три священики. Біля домовини – рідний брат покійної та сусіди.

"Леся боролася проти тоталітарної влади. Та влада й зараз панує. Бачите, що виробляє. Тому ми всі зібралися біля цієї домовини, де Леся наче промовляє до нас: "Батьки відпускайте своїх дітей для боротьби. Підтримуйте їх ідеї. Дайте їм можливість жити у кращих умовах, - по відправі говорить настоятель храму Преображення Господнього Ярослав Чухній. – Їй випало на долю, як нікому. Найгірше, коли батьки переживають дітей. Але вона ніколи не падала духом. Часто приходила до церкви, молилася. То її тримало на світі. Кожен з вас знає, як вона любила життя".

Після промови присутні підходять до покійної, тримаються за домовину, цілують образок у її руках. Серед останніх прощається міський голова Львова Андрій Садовий.

"Леся Гонгадзе була надзвичайно мужньою жінкою. Донька українського патріота, яка виховала чудового сина – справжнього захисника української національної ідеї, державності та незалежності, - каже Андрій Садовий. - Сім'я Гонгадзе – це сьогодні приклад для нас усіх. Приклад справжнього патріотичного виховання. Весь Львів сумує".

Лесю Гонгадзе поховають у понеділок, 2 грудня, на цвинтарі у Брюховичах піді Львовом поряд з могилами батьків. Усі витрати на похорон взяла на себе міська рада. Гонгадзе була корінною львів'янкою. Вона - медик за фахом. Виховала журналіста Георгія Гонгадзе, який загинув у 2000 році.

Рік тому жінка заявляла, що від сина їй прийшло три листи. Не вірила, що "таращанське тіло" належить її синові. У березні цього року Лесі Теодорівні міська рада виділила квартиру на вул. Тютюнників. Але вона так і не встигла туди переїхати. Попрощатися зі покійною не приїхала невістка Мирослава та онучки – доньки Георгія. На панахиді була лише перша дружина її сина – Мар'яна. Леся Гонгадзе померла о четвертій ранку 30 листопада у своїй комунальній квартирі. Як кажуть у міській раді, вона останній рік хворіла на рак. Від госпіталізації у стаціонарі відмовилася.

 

Зараз ви читаєте новину «З Лесею Гонгадзе попрощалися чотириста львів'ян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути