середа, 21 грудня 2011 18:36

У Житомирі страйкують транспортники: вимагають зарплатню за 5 місяців
10

Фото: Фото: Олена Галагуза

21 грудня у Житомирі на лінію не вийшов електротранспорт. Причина – борги по зарплатні міського ТТУ, сума яких близько 7 мільйонів гривень.

З самого ранку на зупинках громадського транспорту стояли черги людей до маршруток. Водій маршрутки по телефону говорить комусь, що сьогодні буде прибуток як ніколи.

Тим часом працівники ТТУ зібралися у ДЕПО по вулиці Ольжича, що у центрі міста. Кілька сотень людей стоять на дворі, частина – всередині тролейбусів. Вивісили плакати з закликами виплатити зарплатню.

Кондуктор Любов Лозовська розказує, що більше 5 місяців не отримує грошей.

"І так всі. Нам спочатку давали 30% зарплати, потім геть перестали. Мене трошки рятує пенсія, але її майже всю витрачаю на комуналку. Чоловік ще якусь тисячу приносить, а дитя моє ніде не працює, репетиторством займається", - бідкається жінка.

Кондуктори на ТТУ отримують близько 1,5 тис грн, слюсарі і водії – більше 2 тис грн. Багато людей в управлінні працюють родинами.

"Я і моя жінка тут кондуктори. Маємо двох дітей – шестирічного Льошу і 13-річного Максима. Живемо у гуртожитку. От уявіть, як нам жити без зарплати. Це ж уже не знущання, а злочин! Я - круглий сирота. Добре, що хоч жінчині батьки допомагають – з села продукти передають, бо не знаю, як тоді вижили б. Мені вже соромно перед її батьками", - зізнається Василь Нестеренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Табачник наобіцяв педагогам підвищити зарплатню, а студентам - стипендію

Додає, що має борг за проживання у гуртожитку і не знає, чи буде чим платити за дитсадок, куди ходить менший син. На їжу у тиждень в середньому витрачає 120 грн.

"М'ясо не купуємо, бульнабор беремо – шкура і кості. До опупіння будемо тут стояти, поки не виплатять наші гроші", - каже Нестеренко.

На іншу роботу йти не збирається, бо має зірвану спину. Кажуть, що страйкуватимуть перед стінами мерії наступного дня.

"Ми чекаємо на керівництво міста і області. Вони до нас не йдуть. Ми їм вірили, бо підписали перед тим меморандум, що частину боргу виплатять до 20-х чисел грудня. Нам хочеться комусь вірити", - каже жінка з натовпу.

До натовпу підходять чоловіки із страйкового комітету. Зачитують із аркушу вимоги до влади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заступник Тігіпка розповів, як будуть розраховуватися по зарплатних боргах

"Виплатити зарплатню за 5 місяців, виплатити компенсацію за затримку зарплати і за вимушений простій під час страйку, зберегти робоче місце за керівником підприємства Мирончуком", - виголошує керівник страйкому Володимир Бернадський.

Бернадський каже, що не хоче йти зараз до міського голови, бо це буде несанкціонований мітинг.

"Ми маємо письмово оформити наші вимоги і завтра, якщо до нас не прислухаються, виведемо людей", - пояснює він.

Депутат Богунської райради Житомира від ВО "Свобода" Михайло Сліпченко закликав не чекати, доки сюди прийдуть міський голова і голова ОДА.

"Це їм забагато честі, що ви чекаєте. Для своїх потреб у них гроші є, а на вас – немає. Ви маєте відстоювати свої права", - сказав Сліпченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Податкова змусила роботодавців повернути 1 мільярд гривень зарплатних боргів

Після цього він та депутат Житомирської міськради Сергій Онищук повели журналістів до міського голови Володимира Дебоя. У мерії якраз обідня перерва. Міліціонер не хоче пускати на 2-й поверх, де приймальня Дебоя. Бачимо секретаря міськради Наталію Леонченко та заступника міського голови Бочковського. Вони не хочуть коментувати ситуацію у ТТУ і йдуть геть. Секретарка Дебоя заходить до нього в кабінет. За кілька хвилин з'являється і сам мер.

"Певна група людей вирішила висловити таким чином своє непогодження з несвоєчасною виплатою зарплати. Я розумію і, більше того, підтримую цих людей. Перевозити усі пільгові категорії цим комунальним підприємством – це гарантія держави, яка відшкодовує, на жаль, тільки 30 відсотків від потреби", - говорить міський голова.

Додає, що безпрецедентно з міського бюджету для ТТУ було виділено 8 млн грн.

"Зараз нам дали субвенцію по заліку на електроенергію, але це не живі гроші. Ми опрацьовуємо механізм, як видати ці кошти на зарплату. Але на це технічно треба час. Це може зайняти три дні. І блокування у Верховній Раді також уповільнили прийняття рішення по цьому. І проблема ще в Держказнайчестві, яке затримує платежі", - веде далі Дебой.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уряд зменшив зарплатню держслужбовцям і підвищив бюджетникам

Журналісти запитують, чому Дебой не вийшов до людей.

"У першу чергу там працюють наші спеціалісти, заступники керівників управлінь. Я сказав керівнику ТТУ, що готовий не тільки вийти до людей, а й піти з ними на Київ. По тій причині, що це не функція і не можливість місцевої влади вирішити це питання", - пояснив він.

Депутат Онищук у присутності журналістів уточнив у Дебоя, чи буде працівникам управління компенсація за заборговану зарплатню.

"Серьожа, не випендрюйся. Ти ж сам знаєш, що буде", - відповів міський голова.

Зараз ви читаєте новину «У Житомирі страйкують транспортники: вимагають зарплатню за 5 місяців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути