неділя, 22 квітня 2012 17:01

У Тернополі пам'ятник пластуну матиме обличчя провідника ОУН
11

Фото: Фото: Ігор КРОЧАК

У Тернополі почали збирати гроші на встановлення пам'ятника пластуну. В суботу, 21 квітня, під час святкування 100-ї річниці від дня заснування української скаутської організації, її місцеві активісти назбирали більше чотирьох тисяч гривень. Загалом же бюджет скульптури – 120 тис.грн.

"Пам'ятник зображатиме пластуна, що схилився над багаттям. Вночі завдяки спеціальній червоній лампі, складатиметься враження, що багаття горить", - розповів голова тернопільської станиці "Пласту" Любомир Шимків.

ФОТОРЕПОРТАЖ: Михайло Сорока у Воркуті створив "ОУН-Північ"

Бронзова скульптура пластуна матиме два метри висоти. Її обличчя відтворюватиме реальну особу – Михайла Сороку. Це уродженець Тернопілля, пластун, активіст ОУН, який провів більшість свого життя в радянських концтаборах, де і помер в 1971 році.

Став відомий завдяки тому, що заснував і очолив на засланні підпільний повстанський відділ "ОУН-Північ". Був одним з провідників Кенґірського повстання в'язнів в Казахстані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Степана Бандеру прийняли до "Пласту" з третьої спроби

Пам'ятник пластуну у Тернополі планують встановити вже цього року в парковій зоні, недалеко набережної місцевого ставу. Його вирішили встановити на честь 100-річчя Пласту в Україні. Офіційно цю дату відзначили 21 квітня.

У Тернополі близько 400 скаутів в одностроях, пройшлися урочистою ходою містом, взяли участь у літургії та влаштували своїми силами концерт.

Зараз ви читаєте новину «У Тернополі пам'ятник пластуну матиме обличчя провідника ОУН». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

144

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути