середа, 01 січня 2014 12:30

Спецтема: Євромайдан-2013

Шашлики, шампанське, ліхтарики і танці – як святкували Новий рік на Євромайдані
38

Фото: Фото: Сергій Старостенко

31 грудня кілька сотень тисяч людей прийшли святкувати Новий рік на Євромайдан. У новорічну ніч вони заполонили центр Києва. Новий 2014 люди зустріли під акомпонемент гімну та відеовітання народу України.

"Я тричі була на Майдані на Новий рік. Так ось, сьогодні це найкраще дійство", - брюнетка у пуховій білій куртці тримає у руці пластиковий стакан з дитячим шампанським.

За годину до нового року на Майдан починають масово стягуватись люди. Збираються купками та слухають виступи музикантів та громадських діячів. Між людьми ходять волонтери і роздають пляшки з безалкогольним шампанським та солодощами.

Біля наметів, що під Будинком профспілок, четверо чоловіків жарять шашлик на маленькому мангалі. Поруч стіл з салатом олів'є та чотирма стаканчиками. Пляшку коньяку ховають за пазухою.

"Ми для сугрева, холодно трохи. Шашлик готуємо на весь намет, а нас тут аж 10 людей ночує, - зніяково говорить 34-річний Степан Трошків з Ходорова, що на Львівщини. - Надіюсь у наступному році Яник таки піде і ми поїдемо додому. Ви не думайте, я готовий тут залишатись до перемоги, просто наша власть вже надоїла всім".

За кілька хвилин повз мангал четверо патрульних загону самооборони Євромайдану під руки буквально виносять п'яного чоловіка. Той пробує сперечатись, але від нього чути тільки бурмотіння. Патрульні у чорних масках, до поясів мають прив'язані гумові палиці, як у "беркутівців".

"П'яних не впускаємо, від них одні проблеми. Ось цей персонаж задирав жінку медика, просив її спирту налити. Ми його випровадили за територію, най йде додому. Сюди заходять багато людей підшофе, але не явно такі п'яні, як оцей дядько, якого винесли. Дихнути не просимо, але видно, коли людина напилась", - розповідає патрульний. Не називається.

Біля стели Незалежності на польовій кухні двоє закарпатців готують бограч - угорську національну страву. Запах стоїть неймовірний - до кухні стоїть черга у кілька десятків людей.

"Від наступного року чекаємо, що наша влада на синьому коні поскаче до Московії, де їй і є місце. Надіюсь, що у нас все поміняється. Зараз я точно впевнена у одній частині українців - це в тих, хто сюди прийшов. Вони стали настояними громадянами. Решта ж рано чи пізно має до них долучитись, але покинути територію - по-іншому ми не збудуємо нову країну", - розповідає 45-річна Валентина з Лубенщини.

О 23:50 на всіх екранах, що є на Майдані, вмикають привітання українців для України. Виступають 50 людей по 5 секунд: вітають з Новим роком, пророкують перемогу Євромайдану. Більшість - відомі громадські діячі, музиканти письменники. Серед них письменник Василь Шкляр, музикант Іван Леньо, Руслана та інші.

Гімн починають співати о 23:56. Площа заповнена вщент - це видно по ліхтариках, які піднімають люди вверх. Співають акапельно, ритм задає на сцені Руслана. О 00:00 люди продовжують співати, тоді як вже чути салюти, які пускають десь в районі Маріїнського парку та Подолу. За хвилину закінчують.

"З Новим роком! Давайте послухаємо, що нам кажуть опозиціонери, а потім подивимось на салюти",- каже ведуча.

Першим виступає лідер УДАРу Віталій Кличко, за ним "свободівець" Олег Тягнибок. Останнім - Арсеній Яценюк з "Батьківщини".

"Пишаюся всією Україною і кожним українцем - як ми разом боролися за наше майбутнє, майбутнє нашої країни, наших дітей і родин. Дай нам Боже здоров'я, щастя, успіху, посмішки. Дай нам Боже доброї, щасливої долі. У кожного в серці сподівання на краще, на те, що наступний рік буде роком України і українців, буде роком нашого поступу. У нас все буде добре. З нами Бог і з нами Україна", - тільки но закінчує Яценюк, як біля барикади на Інститутській починає бити салют.

За кілька хвилин місце вибухів затягує густим туманом. Видно лише снопи іскор, які вибиваються з-за туману.

"Нічого не видно, але все одно було класно", - каже невисокий хлопець обв'язаний червоно-чорним прапором.

На Майдані починається гуляння. У багатьох людей видно пляшки з шампанським. Не ховаючись, п'ють алкоголь по всій площі. Згодом пляшки позабивають всі смітники на Майдані.

Люди танцюють під музику, підспівують музикантам. На сцені по черзі виступають гурти ТНМК, Скай, ТІК, Тартак та інші. Їх виступи чергуються з промовами від різних політиків і активістів. У цей час музиканти налаштовують звук - усі виступають живим звуком.

Десь о 2:00 Майдан покидає третина присутніх. Уже можна вільно пересуватись між людьми. До цього це було проблематично. На Майдані видно все більше іноземців, які приїхали святкувати Новий рік до України.

Концерт закінчується о 7:00 ранку.

Зараз ви читаєте новину «Шашлики, шампанське, ліхтарики і танці – як святкували Новий рік на Євромайдані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

121

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути