субота, 17 вересня 2011 18:13

"Пиво, пиво і ще раз пиво!" - у Мюнхені святкують Октоберфест
12

Фото: Фото: Reuters

У столиці Баварії розпочався Октоберфест. Два тижні тут тектимуть ріки пива, туристи з усього світу співатимуть баварських пісень і взагалі "стоятимуть на вухах". Гасло свята традиційне: пиво, пиво і ще раз пиво!

Бургомістр Мюнхена Кристіан Уде ще не встиг у суботу відкрити першу бочку пива, як всі намети з довжелезними столами вже були заповнені вщерть. Рівно о дванадцятій годині за місцевим часом бургомістр урочисто відкрив діжку – для цього йому довелося двічі вдарити кувалдою. Перший "мас" - традиційний літровий кухоль баварського пива – Уде налив прем'єр-міністру Баварії Горсту Зеехоферу. Зважаючи на те, що обидва провідні політики Баварії належать до протилежних політичних таборів (Уде – соціал-демократ, Зеехофер – лідер Християнсько-соціальної партії) – такий жест можна розглядати як символічний: "політичний діалог за кухлем пива".

Пікантності ситуації додає той факт, що Уде, який багато років є міським головою Мюнхена, нещодавно оголосив про намір очолити виборчу кампанію соціал-демократів на наступних виборах до земельного парламенту. Таким чином у ЗМІ тепер про Уде пишуть як про головного опонента Зеехофера. Відповідаючи на запитання журналістів, лідер консервативного ХСС однак наголосив: "Октоберфест – зона вільна від політики. Ми дотримуємося цієї традиції".

Перший тост Уде і Зеехофер присвятили головному – аби Октоберфест тривав мирно. З огляду на неймовірну кількість алкоголю, яку тут вживають, відсутність "п'яних бійок" - пріоритет номер один. Завдяки веселій атмосфері традиційного свята, яке проходить вже у 178-ий раз, значних інцидентів зазвичай вдається уникати.

Ще до світанку люди, більшість у традиційних баварських костюмах, почали вишиковуватися у черги біля наметів на величезній галявині у центрі Мюнхена. Доступ до більшості з них  довелося закрити через переповнення ще до початку свята. Організатори та правоохоронці докладають чималих зусиль, аби уникнути небезпечної тисняви. Службу у місцях святкування несуть близько 500 поліцейських і численні стюарти. Умови для "пивного відпочинку" цього року у Мюнхені оптимальні – у столиці Баварії тепло і сонячно.

До третього жовтня на Октоберфесті очікують близько шести мільйонів відвідувачів. Вперше пивне свято проходить за умов суворої заборони куріння. Для курців відведено відгороджені галявини. У разі повторних порушень заборони на куріння власникам наметів загрожує втрата ліцензії.

Зараз ви читаєте новину «"Пиво, пиво і ще раз пиво!" - у Мюнхені святкують Октоберфест». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути