Ексклюзиви
понеділок, 25 листопада 2013 02:52

На Євромайдан у Варшаві прийшло більше тисячі людей
31

Початок мітингу. Студенти вже напоготові.
Учасники Варшавського Євромайдану навпроти Посольства України

Вчора, 24 листопада, у Варшаві відбулася акція на підтримку Євромайдану. Про це повідомляє кореспондент Gazeta.ua.

Акція розпочалася о 13:00 біля посольства України у Республіці Польща. Першими прийшли студенти з плакатами, які малювали самостійно усю ніч у переддень Варшавського Євромайдану. Студентка Катерина Кучміна, 18 років, живе і навчається у Польщі.

– Мені здається, сьогодні – вирішальний день, – каже Катерина. У нас був шанс підписати асоціацію з ЄС і був шанс на якесь майбутнє і розвиток. І якщо просто так це все залишити, то цього нічого не буде.

О 13:30 організатори зачитали текст Звернення до Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, Міністра Закордонних справ України, у якому висловили обурення припиненням підготовки укладання Угоди про асоціацію з Євросоюзом. Присутні підтримали текст Звернення гучними оплесками та вигуками. Організатори закликали учасників мітингу ставити свої підписи на спеціально приготовлених підписних листах. Тим часом на імпровізованій сцені лунали промови. Зокрема, на Євромайдані виступили польські парламентарії, які підтримали прагнення мітингувальників підписати Угоду з ЄС.

– Перед підписанням Угоди переговори проведено, більшість умов – виконано, усі найважливіші політичні сили в Україні підтримали цю Угоду. – Каже Марчін Шьвєньчіцкі, 66 років, депутат Польського Сейму. – І за кілька днів до її підписання Україна піддалася енергетичному, торговому тиску. Апелюємо до влади України - не піддаватися цьому шантажу!"

Організатори надали слово також російській опозиції. Перед українцями виступила представник партії "5 грудня", що виникла після протестних акцій у Москві.

– Це не російський народ виступає проти євроінтеграції України, – сказала жінка. -Це Путінський режим виступає проти неї! І російський народ, і російська опозиція підтримує український народ у їх русі до Європи, оскільки ми, Росія, також хочемо зробити рух в сторону європейських цінностей.

До мікрофону запросили також польського політолога, українських учених-соціологів, які живуть і працюють у Польщі. З натхненним виступом звернувся до присутніх Максим Морозюк, 29 років, фізіотерапевт з вищою освітою, який працює у Варшаві на будові. Хлопець описав занепад, у якому живе сучасна Україна і закликав усіх присутніх до дій, які б вивели країну на європейський шлях розвитку.

Неподалік від сцени політичної утворилася спонтанна сцена мистецька. Голосисті жінки та молоді чоловіки співали відомих українських народних та повстанських пісень. Коли закінчували співати, присутні просили: "Ще!"

– Ми вже старі, це ми для вас стоїмо! - говорить жіночка років 50 до юнака, який підспівує у колі.

– Та де ж старі?? – обурюється юнак. – Вам ще жити й жити!

Під зверненням поставили свої підписи 636 мітингувальників.

– Ми спочатку думали на 100-200 осіб підписних листів роздрукувати, – каже організатор мітингу Наталя Рябіньська. – Але я про всяк випадок роздрукувала – на 618 осіб. І тих забракло!

З будівлі Посольства до учасників Варшавського Євромайдану вийшла Юлія Бородій, прес-секретар Посольства України у Польщі. Від імені українських дипломатів вона подякувала усім, хто прийшов на мітинг, і прийняла Звернення з підписами.

.Близько 16-ї години організатори оголосили, що Мітинг під Посольством відбуватиметься до 29 листопада щодня.

Зараз ви читаєте новину «На Євромайдан у Варшаві прийшло більше тисячі людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути