неділя, 10 червня 2012 19:39

Києвом почав курсувати потяг з ретро-паровозом
17

Поява паровозу викликала ажіотаж на Центральному вокзалі
Фото: Фото: Євгеній Жаровський
Машініст Іван Приходько
Паровоз збудували на Ворошиловоградьскому паровозобудівному заводі
Поява паровозу викликала ажіотаж на Центральному вокзалі
Всередині кабіни машиніста

Сьогодні з платформи №1 Центрального залізничного вокзалу Києва о 13:56 у свою першу оглядову екскурсію по "Київському кільцю залізниці" рушив потяг з ретро-паровозом.

Вже за півгодини до відправлення близько півсотні людей оточили чорний локомотив, збудований в 1953 році на Ворошиловоградському паровозобудівному заводі. Дехто фотографував здаля, а дехто навіть наважувався залізти на нього, щоб попозувати перед камерою.

Управляв паровозом машиніст Іван Приходько. До кабіни, де він працює, ведуть невеликої ширини круті сходи. На робочому місці - чутно гучний скрегіт і шипіння. Крім того, дуже спекотно: оптика на фотоапараті кореспондента Gazeta.ua запітніла менш ніж за 30 секунд.

"Працюю на паровозах з 1984 року. Мистецтво - не мистецтво, але що тяжка праця - це точно, зокрема через те, що дуже багато ручної роботи. Хочу наголосити, що це не тільки моя робота, але і мого помічника. Специфіка праці така, що, ні я без нього не можу, ні він без мене. На електровозі можна одному справлятися - кнопку натиснув і поїхав. У паровозі все набагато складніше", - розповів Приходько.

За його словами, спочатку три місяці вчився на помічника машиніста.

"Потім десь біля року ще навчався у технічній школі машиністів. А там - практика. Отримати посвідчення машиніста ще не значить ним бути. Тож спочатку працював все ж помічником машиніста", - сказав Приходько.

Машиніст зауважив, що паровози досить часто використовували на залізниці навіть після розпаду Радянського Союзу.

"Тоді потрібен був такий відносно дешевий в експлуатації вид залізничного транспорту. Паровози часто працювали для обслуговування силікатних заводів та деяких інших фабрик", - розповів Приходько.

Потяг рушив плавно: різниці із сучасними майже не було відчутно. Його максимальна швидкість - 80 км/год, проте під час екскурсії розганявся щонайбільше до 50 км/год. Хід у нього також був досить плавний, ходити вагонами можна, не тримаючись за поручні. У потягу три вагони: два пасажирські на 52 і 64 місця, перероблені з плацкартних, і вагон-ресторан, який раніше обслуговував поїзд №2 Київ-Москва.

Як розповів головний інженер пасажирської служби Південно-Західної залізниці Олесандр Ясинецький, паровоз можна вважати зіркою кінематографу.

"Цей локомотив неодноразово використовували для зйомок історичних кінострічок, зокрема фільму "Щорс" та телевізійного серіалу "СМЕРШ", - сказав він.

Розповідаючи про причини відкриття екскурсії, Ясинецький зазначив:

"Минулого року у нас на Центральному вокзалі відкрився музей рухомого складу. Він досить популярний: люди особливо цікавляться старими вагонами і локомотивами. Це одна з причин, чому вирішили запровадити такий екскурсійний маршрут. До того ж зараз проводиться Євро-2012, можливо, це зацікавить іноземців".

За його словами, витрати на утримання паровозу невеликі.

"Паровоз закінчив активно працювати у 1967 році. Постійно підтримується в робочому стані, а найбільше технічне втручання полягало в тому, що він працював на вугіллі, а тепер на мазуті", - уточнив головний інженер.

Найближчі плани залізничників - проводити екскурсії на ретро-паровозі упродовж Євро-2012.

"А далі подивимося: якщо буде популярним, то продовжимо. Перший рейс експериментальний, але досить успішний: вагони заповнені на 80%", - розповів Ясинецький.

Зараз ви читаєте новину «Києвом почав курсувати потяг з ретро-паровозом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути