пʼятниця, 09 листопада 2012 17:44

Під час диктанту Іллєнко гриз ручку, а Геращенко виправдовувалася
15

Фото: Фото: Сергій Старостенко

Тринадцять представників інтелігенції написали Всеукраїнський диктант національної єдності на українському радіо. Перед початком депутатка від Партії "Удар" Ірина Геращенко переглядає новини на своєму планшеті.

До зали забігає "свободівець" Андрій Іллєнко. Зізнається, що в школі отримував з диктантів лише двійки. Особливі проблеми були з пунктуацією.

"Востаннє я писав диктант у школі. Не готувався до нього, але переживав", - каже Андрій Іллєнко.

Початок прямого ефіру о 13.10. На сім хвилин запізнюється актор і новообраний депутат від партії "Свобода" Богдан Бенюк. Вибачається, каже що потрапив у пробку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "В Канаді не закрили жодної української школи, а в Україні це - гостра проблема"

Через десять хвилин Олександр Авраменко, доцент Київського університету імені Бориса Грінченка, диктує текст. Диктант "Вона підкорила Європу" про письменницю Марко Вовчок (Марію Вілінську) рівня 9 класу. Складається з більше 130 слів.

Під час написання Андрій Іллєнко гризе ручку, Ірина Геращенко тре чоло. Заслужений артист Анатолій Карпенко списує у свого сина Андрія, поруч сидить його дружина співачка Жанна Боднарук.

"У мене цілий букет відчуттів. Я зустрів тут багатьох хороших людей, і розумію, що наше діло прекрасне. Тим, чим ми займаємося, чого ми добиваємося і хочемо зробити, не тільки в тому, щоб наша держава міцна була, але й щоб люди в цій державі гарно жили, та ще й гарно знали свою рідну мову. Тим паче, що ми зараз відчуваємо тиск, вплив іншої мови, яка з нами споріднена. Те, що ми — безграмотні — наша біда. Може, якби ми були однорідні по духу, по вірі нам було б легше, - каже Богдан Бенюк. Він, на відміну від своїх колег не віддав написане відразу на перевірку Олександру Авраменку, а передав запечатаний у конверті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найкраще всеукраїнський диктант написав посол України в Канаді

"Ще зі школи не люблю червоний колір (кулькової ручки) — колір учнівської крові", - віджартовується він.

В тексті Ірини Геращенко філолог знаходить дві помилки.

"Вам треба повторити правила прямої мови і написання тире", - повчає депутатку. Ставить їй 9 балів.

"Це — найгірший мій результат! Бачте, від роботи в парламенті люди тупіють", - виправдовується Геращенко, переглядаючи помилки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сьогодні українці напишуть Всеукраїнський диктант національної єдності

У Андрія Іллєнка — 8 балів, у лідера гурту "Mad Heads" Вадима Красноокого — 7 балів.

- Цього року трішки гірші результати. Минулого були тверді п'ятірки, тобто 11 балів. А сьогодні найвищий результат — 10 балів. Складною виявилась пунктуація, - підсумовує результати Олександр Авраменко.

Диктант у прямому ефірі Національна радіокомпанія проводить із 2000 року в День української писемності та мови. В акції можуть брати участь всі бажаючі, надіславши результати поштою. Минулого року радіокомпанія отримала 17 тис 348 диктантів.

Зараз ви читаєте новину «Під час диктанту Іллєнко гриз ручку, а Геращенко виправдовувалася». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

87

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути