вівторок, 10 грудня 2013 20:19

Замість Леніна мерія Києва пропонує Терещенка

Замість Леніна мерія Києва пропонує Терещенка
Фото: news.bigmir.net

Замість знесеного активістами пам'ятника Леніну, чиновники КМДА пропонують поставити пам'ятник Ніколі Терещенку, який жив наприкінці 19 - початку 20 століття. Був підприємцем та меценатом.

"Ми маємо історію 100-річної давності, коли плеяда киян-бізнесменів настільки дбала про місто, що самі городяни називали їх батьками-засновниками Києва. І всі вони недолюблені містом. Терещенку ми зобов'язані появою Національного художнього музею, КПІ, Театру оперети, Володимирського собору, лікарні Охматдит і багато чого іншого. Тим більше кварталом вище знаходиться Терещенківська вулиця", - запропонував на своїй сторінці в Facebook заступник голови міськадміністрації Руслан Крамаренко.

На його пропозицію вже зголосились деякі столичні бізнесмени.

Нардеп Олександр Бригинець, який кілька років головував у комісії з питань культури Київради, пропонує оголосити конкурс чи провести референдум серед киян.

"При всіх заслугах Терещенка в Україні багато діячів, які багато зробили для культури й для розвитку держави. Терещенку можна поставити камерний пам'ятник на вулиці Терещенківській. Я особисто пропонував тих, кого вважають видатними українцями. Перші місця там зайняли Ярослав Мудрий і Бандера. А також нагадав, що в Києві досі немає пам'ятника Івану Мазепі. Це місце одне з ключових із точки зору монументальної пропаганди, як говорили більшовики. Тут має стояти державотворча людина", - вважає Бригинець.

Нагадаємо, ввечері 8 грудня активісти політичного об'єднання "Свобода" знесли пам'ятник Володимиру Леніну, що на Бесарабській площі в Києві.

Пам'ятник встановили 5 грудня 1946 року. Постать Леніна виготовлена з червоного полірованого граніту висотою в 3,45 метра, який встановлений на циліндричному постаменті висотою в 6,8 метра, діаметром в 1,88 метра з чорного полірованого лабрадориту на квадратному гранітному стилобаті. Монумент зроблений з рідкісного матеріалу - карельського кварциту, з нього будували Мавзолей у Москві.

Зараз ви читаєте новину «Замість Леніна мерія Києва пропонує Терещенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

199

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути