понеділок, 14 грудня 2015 22:42

В Україні з'являться коворкінги для молодих матерів, - експерт
7

Креативний закапелок
Фото: Надане коворкінгом
Відкритий робочий простір
Зал для лекцій, зустрічей
Всі перемовини - в телефонній будці
Кухонна зона

Восени в Україні розпочався бум коворкінгів - приміщень для спільної роботи підприємців-початківців та фрілансерів -працівників з вільним графіком. Минулого року Київ нараховував близько півтора десятка таких просторів, сьогодні їх мінімум 35. Про це Gazeta.ua розповів засновник сайту-каталогу Сoworking.com.ua Олександр Ісаченко.

"У Google в грудні 2013 року було 2360 запитів про коворкінг, через рік - 4230, в листопаді нинішнього року - 9670. Найбільше цим цікавилися кияни, харків'яни, одесити, дніпропетровці та львів'яни. В столиці за три місяці осені відкрилися кілька таких великих цікавих центрів. Для них найцінніше не стільки здавання площі в оренду, як співтовариство тих, хто там працює. Люди в коворкінгах не тільки працюють, а й заводять корисні знайомства, разом слухають відомих лекторів, беруть участь у змаганнях майстер-класах, студіях та майстернях. Резидентам пропонують послуги юриста, бухгалтера, персонального менеджера пректів, фотостудію та складські приміщення", - сказав експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Домашній кабінет: як продуктивно працювати, не виходячи з дому

За словами Олександра Ісаченка, ринок коворкінгів далекий до насичення. У лідерів всі місця завжди зайняті. І ті, хто хочуть там працювати, записуються в чергу. Такі заклади підшукують більші приміщення зі зручним розташуванням. У всьому світі розвивається робота за вільним наймом - фріланс, бізнес-проекти, де найцінніше - їхня новизна, ідея. Зараз у коворкінгах найбільше працює програмістів, дизайнерів, розробників електроніки та техніки. Але не вистачає жіночих проектів.

"У Німеччині успішно розвиваються коворкінги для молодих матерів. Ділові жінки, які звикли працювати, після народження дітей не можуть просто сидіти вдома. Вони хочуть розвиватися у своїй галузі, не випадати з життя. Вдома це зробити складно: не та атмосфера, мало спілкування з людьми зі схожими поглядами та й малій дитині сумно одному. У жіночих коворкінгах приміщення розділено на дві зони: робочу та дитячу. Поки жінки працюють, з дітьми може позайматися аніматор. В Україні подібна ніша вільна", - вважає експерт.

Нагадаємо, українські фралансери посідають перше місце в Європі та четверте в світі за заробітками. За даними біржі фрілансу Upowrk, українці заробили $60 млн. На цій біржі зареєстровано 123 тис. ІТ-спеціалістів з України.

Зараз ви читаєте новину «В Україні з'являться коворкінги для молодих матерів, - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути