понеділок, 15 липня 2013 17:16

"Те, що роблять з Гостинним двором, підходить більше для Троєщини" - активіст

"Те, що роблять з Гостинним двором, підходить більше для Троєщини" - активіст
Фото: kyiv.comments.ua

Передача будівлі Гостиного двору Києво-Могилянській академії — це чудова ідея, яка б допомогла зберегти історичну пам'ятку, однак вона не є реалістичною, вважає активіст громадської ініціативи "Збережи старий Київ" Ігор Луценко. Про це він сказав, коментуючи Gazeta.ua повідомлення про те, що комітет Верховної Ради з питань науки та освіти рекомендував безкоштовно передати Двір Могилянці.

"Це скоріше політичний крок з боку опозиційних депутатів, мета якого - зафіксувати політичну позицію. Дуже сумніваюсь, що передача Гостиного Могилянці стане можливою при нинішньому складі Верховної Ради та при нинішньому президенті. Провладна більшість свого часу проголосувала за те, щоб дати згоду на реконструкцію Двору", - сказав Ігор Луценко.

За його словами, ця ідея — реальна альтернатива тій реконструкції Гостиного, яка проводиться зараз.

"Забудовник кричить — ви нічого не пропонуєте, а ми насправді багато чого пропонуємо. Ідею передачі варто було обговорити на громадських слуханнях, якби вони відбувалися", - впевнений активіст.

"Ніхто не скаже, що Могилянці такий корпус буде зайвим, що та освіта й культура, котрі є при Академії, не потребують такого ресурсу, як Гостиний двір. Рішення про передачу його було б логічним. Це з'єднало б культурно та історично Могилянку, Андріївський узвіз та Двір, і це став би єдиний культурний дозвільний маршрут киян", - каже Луценко.

На його думку, Києво-Могилянська академія могла б там організувати відкритий театр.

"При ній він існує вже 15 років, і на літо студенти розбредаються і вертепами ходять по всій Україні. А можна було б не ходити по всій Україні, а показувати цю форму мистецтва там на регулярній основі. Приміщення можна було б використовувати для наукових заходів, мистецьких виставок, для навчальних аудиторій. Для галереї, яка є в підвалі Староакадемічного корпусу, місця мало", - розповідає активіст.

"Я недавно нарешті дістав проект реконструкції Двору під торгівельний центр, - каже Ігор Луценко. - Це абсолютно непродуманий, банальний та недалекий документ. В підвальному поверсі буде магазин площею 1500 кв.м., склад і ресторан. На горішніх трьох поверхах - по десятку торгових павільйонів. Те, що вони писали, що буде культурний центр — просто тупа брехня, свідома спроба ввести людей в оману. Заплановані лише торгівельні приміщення та для сфери обслуговування".

Активіст вважає, що такий торгівельний центр більше підходив би для Позняків чи Троєщини.

"Там він був би на рівні всього того, що інші будують. А для Подолу це просто образа", - переконаний Луценко.

Нагадаємо, комітет Верховної Ради з питань науки та освіти 12 липня підтримав проект постанови про безоплатну передачу Гостиного двору Києво-Могилянській академії. Комітет рекомендував Київраді та КМДА відмінити рішення Київради про передачу земельної ділянки під Гостиним двором для реконструкції його в торгівельно-офісний центр.

Зараз ви читаєте новину «"Те, що роблять з Гостинним двором, підходить більше для Троєщини" - активіст ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути