четвер, 28 грудня 2006 17:50

Свиня Челсі дає лапу та гавкає

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Тетяна Марченко хоче купити для Челсі нашийник і повідок, аби вчити гуляти на вулиці
Тетяна Марченко хоче купити для Челсі нашийник і повідок, аби вчити гуляти на вулиці

У киянки Тетяни Марченко, 35 років, наприкінці року з"явився новий член сім"ї — маленька п"ятимісячна свинка-мініпіг Челсі.

— По обіді думки тільки про нього. А коли приходжу, Челсі так пищить і радіє, вилизує мені ноги язичком, — сміючись, розповідає Тетяна. До свинки звертається "моя прелесть", як Горлум із "Володаря кілець". — Малий дуже лагідний. Щойно починаю чухати йому животик, він завмирає, потім лягає на бочок і підпирає голову маленькими ніжками.

Тетяна Марченко розповідає, що працює юристом приватного підприємства "Олів Лайн". Челсі, безупинно махаючи ледь закрученим хвостиком, бігає за хазяйкою. Стукає маленькими ратичками по керамічній кухонній підлозі, радісно хрюкає. Спеціально для свинки Тетяна постелила у квартирі доріжки, щоб не ковзав по ламінаті.

— Коли розганяється, то катається на попі, — каже жінка.

У дитинстві в Тетяниній квартирі жили коти й собаки. За її словами, свинка більше за інших тварин прив"язується до господаря. Запевняє, що собака втомлюється протягом дня бігати за господарем. А мініпіг Челсі — ні.

— А ще кумедно, коли він підскакує на півметра, вигукуючи "гав-гав!" — сміється жінка. Люди, в яких вона купувала порося, тримають трьох собак. Нещодавно прочитала: якщо мініпіг росте разом із собаками, то згодом може імітувати їхні голоси.

Цього вересня в Тетяни помер білий декоративний кролик Гриша. Каже, пережила справжню депресію, не могла заспокоїтися. Одного разу, коли було дуже погано, колега по роботі розповів, як ходив із онуками до зоопарку і бачив там кумедних міні-поросят. Тетяна почала шукати про них інформацію в Інтернеті. Розповіла чоловікові Юрію. У грудні він запропонував купити таке порося.

У туалет ходить, як кішка — в пластиковий лоточок

— Ми купували свинку в Бортничах. Серед всіх, кого бачили, він був єдиний такий красивий. Чорненький, з білими лапками, наче у шкарпетках. А ще білий пензлик на кінчикові хвоста і рожевий п"ятачок, — розповідає Тетяна, чухаючи свинку.

За екзотичну тваринку подружжя віддало $500. Кажуть, що недорого. Якщо купувати мініпіга в клубі з документами, доведеться заплатити $1200.

Порося поселили до окремої кімнати. Там стоїть клітка з сіном і тирсою, що залишилася від кролика.

— Кролик був мовчазний, а цей весь день хрюкає. Першого дня мене це дуже дратувало. Я навіть не витримала і почала вмовляти Юру, аби ми комусь віддали поросятко. Але він захищав Челсі, попросив залишити його на вихідні, — зізнається Тетяна.

За два дні Челсі завоював симпатію господині.

Він дуже охайний. У туалет ходить, як кішка — в пластиковий лоточок. Запаху в квартирі нема. Спить у клітці. Коли лягає, підгрібає тирсу, аби було тепліше. Лише хропе уві сні. Удень сидить у клітці, чекає на господарів. Навчився подавати лапу і цілуватися. Коли до нього нахиляєшся — витягує п"ятачок. Спочатку подружжя сперечалося, яку давати команду — "Дай лапу!", "Дай ногу!" чи "Дай копито!". Зрештою зупинилися на першому варіанті.

— Тепер учитиму команд "Фу!" та "Поруч!" — розповідає Тетяна.

Спочатку мініпіг боявся балкона. Потім рознюхав, що там тримають яблука, і дуже полюбив його. На вулицю Челсі ще жодного разу не виводили. Марченки бояться, аби йому не нашкодили дворові собаки.

Тетяна каже, що знайомі й родичі шоковані цією покупкою. Нещодавно батьки дивилися передачу. У ній ішлося, що мініпіг може набрати до 60 кг ваги.

— Наплутали, а мені була морока — пояснювати все батькові. Ці свинки важать не більш ніж 12 кілограмів. Головне — не годувати їх кашами, тримати на дієті, — каже Тетяна. — А житимуть аж 20 років.

Раціон Челсі змінюється щодня. Одного дня він їсть яблука, іншого — моркву й буряк. Любить кефір та хліб із висівок, а ще — варену картоплю. Під час візиту кореспондентів "ГПУ" порося вперше спробувало банани. Тропічні плоди йому дуже сподобалися.

На Новий рік Марченки готуватимуть святкову вечерю. Своєму улюбленцеві Тетяна купить екзотичні фрукти. Поки що точно вирішила придбати ананас.

Зараз ви читаєте новину «Свиня Челсі дає лапу та гавкає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути