Ексклюзиви
неділя, 24 грудня 2006 18:07

Найвищий будинок має на даху вертолітний майданчик

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  34-поверховий будинок біля метро Позняки. Квартири в ньому коштують по 8,3 тис. грн/кв.м
34-поверховий будинок біля метро Позняки. Квартири в ньому коштують по 8,3 тис. грн/кв.м

На столичному масиві Позняки компанія "Київміськбуд" презентувала 34-поверховий будинок — найвищий із житлових в Україні. Квартиру в ньому можна купити приблизно за 8,3 тис. грн/кв. м. Це на 20% дорожче, ніж у звичайних "київміськбудівських" будинках на Позняках.

До нової висотки від станції метро Позняки три хвилини пішки. Будинок добре видно вже з Харківської площі, при в"їзді до Києва. Поруч із 34-поверховою "стіною" сусідні 16-поверхівки Позняків здаються низькими.

Новобудова — експериментальна. Дотепер житлових будинків на більш ніж 25 поверхів не зводили.

— В Україні немає норм на зведення споруд, вищих за 75 метрів. Хоча в Москві давно такі будують, — каже голова Дарницької райдержадміністрації Віталій Сташук. — Майбутнє саме за такими будинками, бо землі в Києві обмаль.

У висотці 357 квартир. Помешкання такі ж, як у всіх будинках економ-класу. Однокімнатна квартира — від 50 кв. м, чотирикімнатна — понад 100 кв. м. Кухні та вітальні помешкань у плані мають форму трапеції та об"єднані в одне приміщення — так звану студію. Власники квартири самі можуть установити між ними перегородку.

Ліфти піднімають пасажирів на 32-й поверх за 30 секунд. У кожному під"їзді встановили по чотири кабіни — щоб мешканці не мусили довго чекати. Один ліфт призначений тільки для рятувальників. Протипожежній безпеці приділили особливу увагу. До висотних будинків найбільше претензій мають рятувальники — вони не можуть гарантувати жителям верхніх поверхів вчасну евакуацію.

— Монолітно-бетонний каркас витримає полум"я не менше трьох годин. Залізні двері квартир витримають півгодини, — запевняє керівник "Київміськбуду" Петро Шилюк, 57 років.

Над входом до кожного помешкання встановили температурний датчик і розприскувач води. Раптом пожежа — вода зіб"є полум"я, щоб можна було вийти з помешкання на сходи. На рівні 17-го поверху вздовж зовнішньої стіни будинку встановлено метровий карниз-спідницю. Вона не дозволить полум"ю з нижніх поверхів дістатися до горішніх.

На будинку облаштували два вертолітні майданчики. Щоправда, за чинними нормативами гелікоптерам сідати на будинки заборонено. Але проектанти висоток переконані, що в майбутньому вертольоти використовуватимуть у Києві для перевезень та евакуації мешканців.

Високу ціну квартир у новому будинку пояснюють більшими затратами на матеріали. Наприклад, сміттєпроводи висотки зробили з нержавіючої сталі. Щоб сміття, яке падає з висоти 100 м, не гуркотіло, вздовж труби встановили кілька камер гальмування його швидкості.

Перші мешканці найвищого житлового будинку отримають квартири в січні 2007 року.

На Подолі будують 172-метрову "вежу"

У п"ятницю 22 грудня в Києві на вулиці Глибочицькій (Поділ) заклали фундамент житлово-офісно-торговельного комплексу "Міракс-плаза", який стане найвищою будівлею в Україні. Його висота сягне 172 м. Російська компанія "Міракс Ґруп" інвестує в зведення хмарочоса $267 млн.
Комплекс складатиметься з трьох споруд: 44-поверхової офісної вежі висотою 172 м, торговельно-розважального центру та п"яти житлових будинків на 381 квартиру. Під "Міракс-плаза" буде багаторівневий паркінг. На даху вежі облаштують вертолітний майданчик. Нині найвищою будівлею в Києві є офісний комплекс на бульварі Лесі Українки. Його висота — 140 м.

Зараз ви читаєте новину «Найвищий будинок має на даху вертолітний майданчик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути