вівторок, 07 серпня 2012 10:51

Де чия колонія - знає статистика Вікіпедії

  Мовна карта світу
Мовна карта світу

Український розділ Вікіпедії не сповна використовує потенціал свого народу. Так стверджує Юрій Пероганич, 51 рік, виконавчий директор громадської організації "Вікімедіа Україна". Він запевняє, що україномовне наповнення Вікіпедії може бути значно повнішим і якіснішим, але, зважаючи на низьку матеріальну підтримку жертводавців, задоволений і теперішнім показником, до того ж приріст читачів та статей триває.

Всього ця, створена 2001 року, відкрита інтернет-енциклопедія вже обросла 284-ма мовними розділами. Український за числом статей - на 14 місці, а за відвідуваністю впродовж останнього року вже двічі пробивався у двадцятку.

Угорський розділ, чеський, на івриті - вдвічі менші за наповненням, ніж український, але відвідують їх частіше. Бо кожен народ читає своєю мовою. А в нас оця двомовність реально шкодить.

Першу україномовну вікі-статтю вніс незареєстрований користувач із Японії 30 січня 2004 року. Зараз таких статей - 394 тисячі. За квітень 2012 року їх переглянуто 50 млн разів проти 32 млн у квітні 2011 року, тож за ростом популярності українська - друга Вікіпедія у світі, після китайської.

Юрій Пероганич слідкує ще за таким показником як число статей на тисячу носіїв мови:

- Якщо взяти тільки ті народи, які мають більше 10 млн населення, то серед них ми за кількістю статей перебуваємо на 8 місці. На тисячу україномовних людей припадає 11 статей. На тисячу мовців російською - тільки 3. Інша річ із перечитуванням. Угорський, чеський, на івриті - вдвічі менші за наповненням розділи, ніж український, але відвідують їх частіше. Бо кожен народ читає своєю мовою, а в нас оця двомовність реально шкодить.

- Англійською Вікіпедія містить 4 млн статей, але ж англомовних дописувачів всотню більше, ніж нас, - пояснює Юрій Пероганич. - Навіть над російським розділом працює в 7-10 разів більше людей. Таких користувачів, які редагують хоча б одну україномовну статтю в місяць - 1800. Російською - 12000. Біда ще в тому, що тільки половина (52%) редагувань Вікіпедії з території України стосуються україномовних сторінок. 40% українських вікі-редакторів удосконалюють російську енциклопедію. Якби і вони поповнювали україномовний сегмент, то він уже був би за насиченістю статей у десятці.

Тільки половина редагувань Вікіпедії з території України стосуються україномовних сторінок. 40% українських вікі-редакторів удосконалюють російську енциклопедію. Якби і вони поповнювали україномовний сегмент, то він був би за насиченістю статей у десятці.

Директор українського відділення Фонду Вікімедіа спостеріг, що статистика відвідування Вікіпедії вписується в колоніальну карту світу кінця 19 століття:

- Я назвав це словом "неолінгвоімперіалізм". Особливо його видно по Африці. Колишні французькі колонії користуються переважно французькою, колишні британські - англійською, колишні португальські - португальською. Краще розуміють ці мови і цю ментальність. Коли росіяни на 10 липня в знак протесту проти втручання влади в інтернет закрили свою Вікіпедію, то число переглядів української того дня виросло майже в 5 разів. Відвідування кличуть за собою ріст редагувань, це покращує якість, а відтак - спричиняє подальші спеціальні захо?ди.

- Дуже важливо для патріота загалом, - зазначає редактор - налаштувати пошукову систему і сам переглядач, аби він першочергово відкривав україномовні сторінки інтернету. Також пошук зважає на геолокацію і мову, вказану в операційній системі.

Зараз ви читаєте новину «Де чия колонія - знає статистика Вікіпедії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути