пʼятниця, 31 жовтня 2014 16:55

"Золоті" вуса Далі - відомий художник отримував 10 тисяч "зелених" за хвилину реклами

"Золоті" вуса Далі - відомий художник отримував 10 тисяч "зелених" за хвилину реклами
Сальвадор Далі. Фото: Філіп Халсман

Найвідоміший сюрреаліст Сальвадор Далі величезну увагу приділяв засобам масової інформації. Як сюрреаліст, він не обмежував себе роботою тільки з реальними ЗМІ. У 1945 році Далі випустив власний журнал Dali News. Monarch of the Dalies, що імітував популярну газету Daily News. Формат журналу Далі був значно меншим, але зате з величезними заголовками.

Крім того, знаменитий художник у вільний від живопису і письменства час заробляв на життя в зйомками рекламі. За будь-яку діяльність він вимагав великих грошей. Хвилина зйомок в рекламі приносила Далі десять тисяч доларів, тому що "руки художника повинні народжувати золото". Його колега по цеху Андре Бретон навіть вигадав анаграму Avida Dollars ("жадібний до доларів"), висміюючи здатність свого товариша робити гроші будь-яким способом, не завжди легальним.

Зйомки в рекламі приносили Далі не тільки гроші, але і величезне задоволення. У цьому ролику художник на власному прикладі показує чудодійну дію препарату від похмілля Alka-Seltzer:

 

А тут від захоплення шоколадом Lanvin в Далі навіть закручуються вуса. 15-секундний ролик, знятий у 1968 році і сьогодні не виглядає надто архаїчним.

Нагадаємо, Далі почав писати з 15 років. Для шкільного журналу Studium, який він випускав з приятелями, Далі створив серію статей про майстрів світового живопису: Гойю, Ель Греко, Дюрера, Мікеланджело. У 1930-і художник ілюстрував журнал Harper's Bazaar, в 1940-ті - Esquire і Vogue (останній завдяки Далі отримав звання головного журналу про моду). У 1970-і журнал Playboy запропонував Далі сесію під назвою "Еротичний світ Сальвадора Далі". На старості років головний сюрреаліст не відмовився попрацювати моделлю разом з юними красунями.

Зараз ви читаєте новину «"Золоті" вуса Далі - відомий художник отримував 10 тисяч "зелених" за хвилину реклами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути