понеділок, 23 червня 2014 11:50

Великий шовковий шлях включили до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

Автор: travelingeast.com
 

Великий шовковий шлях включений до списку Всесвітньої спадщини Організації Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО). Рішення було прийнято 22 червня на засіданні 38-ї сесії комітету Всесвітньої спадщини при ЮНЕСКО, що проходить в столиці Катару Досі.

Заявка на входження в список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО знаменитої караванної дороги, що зв'язувала Східну Азію з Середземномор'ям в давнину і в Середньовіччя, була подана спільно Китаєм, Казахстаном і Киргизстаном.

У стародавні часи Великий шовковий шлях, в першу чергу, використовувався для вивезення шовку з Китаю, з чим і пов'язана його назва.

Він був прокладений в II столітті до н.е. і вів з Сіаню через Ланьчжоу в Дуньхуан, де роздвоювався: північна дорога проходила через Турфан, далі перетинала Памір і йшла до Фергану і казахські степи, південна - біля озера Лобнор по південній околиці пустелі Такла-Макан через Яркенд і Памір вела в Бактрію, а звідти - в Парфію, Індію і на Близький Схід аж до Середземного моря.

Шовк був хоч і головним, але далеко не єдиним товаром, який перевозився за трансконтинентальним маршрутом.

З Центральної Азії вивозилися коні, досить цінні в Китаї, військове спорядження, золото, срібло, напівкоштовні камені і вироби зі скла, шкіра і шерсть, килими і бавовняні тканини, екзотичні фрукти і тварини.

З Китаю каравани везли фарфор і металевий посуд, лаковані вироби, косметику, чай і рис.

Зараз ви читаєте новину «Великий шовковий шлях включили до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути