пʼятниця, 19 жовтня 2012 15:29

В Україні святкують ювілей засновниці нової історичної школи

В Україні святкують ювілей засновниці нової історичної школи
Наталя Яковенко входить до наукової групи з розробки нової концепції підручників історії України. Фото: Оксана Товарянська

18 жовтня презентували книгу "Theatrum humanae vitae. Cтудії на пошану Наталі Яковенко" у рамках міжнародної наукової конференції "Ранньомодерна Україна: культура вибору versus вибір культури", що проходить 18–21 жовтня 2012 року у Києво-Могилянській академії.

Назва книги латинською мовою обрана не випадково, адже за словами її студентів: "Латина – рідна мова Наталі Миколаївни", яка розпочала свою кар'єру в науці саме із викладання цієї давньої мови.

Цьогоріч видатний історик Наталя Яковенко святкує свій подвійний ювілей. Одна з особливостей збірника – сюди увійшов повний перелік її праць з 1972 року. Це свого роду творча річниця наукового життя розміром у 40 років. У першому розділі книги також уміщено матеріали, що розкривають значення праць ювілярки у сучасній історіографії та розповідають про важливі моменти її життєвого шляху.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Учню не потрібно говорити "в лоб": "Люби Україну" - Яковенко

Біографічна довідка написана так би мовити "з людського боку" Сергієм Плохієм, професором історії Гарвардського університету, який про науковий внесок професорки зазначив: "Наталя Миколаївна – зірка з дуже яскравим світлом. Тоді бракувало своєї школи, а тепер така школа є".

До збірника також увійшли наукові статті колег по фаху, що за тематикою наближаються до її власних наукових зацікавлень. Це – "маленька вдячність нас, учнів, своєму вчителеві", - зазначив Віталій Михайловський, кандидат історичних наук, викладач Могилянки та Київського університету імені Бориса Грінченка.

Книга дає уявлення про широту інтересів, популярність і затребуваність доробку Наталі Яковенко в Україні і далеко за її межами.

Наталя Яковенко – доктор історичних наук, професор. Випускниця кафедри класичної філології Львівського університету, багатолітня завідувачка (2002-2012), а нині професор кафедри історії Києво-Могилянської академії, головний редактор часописів "Український гуманітарний огляд" та "Київська Академія". Авторка численних статей і книжок, зокрема "Українська шляхта з кінця XIV до середини XVII століття" (1993, 2008); "Паралельний світ. Дослідження з історії уявлень та ідей в Україні XVI–XVII століття" (2002; польський переклад – 2010); "Нарис історії середньовічної та ранньомодерної України" (1998, 2005, 2006, 2009; польський переклад – 2011, російський – 2012); "Вступ до історії" (2007). Досліджує соціокультурну історію України XVI–XVII століть, серед іншого – політичні, просторові й ціннісні уявлення її жителів, їхні життєві стратегії, релігійну свідомість і творчу адаптацію західних взірців шкільництва та письменства до українських реалій.

Зараз ви читаєте новину «В Україні святкують ювілей засновниці нової історичної школи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути