пʼятниця, 29 квітня 2016 15:10

У Тернополі встановили перший в Україні макет міста вуличного типу

У Тернополі встановили перший в Україні макет міста вуличного типу

На Великдень відбудеться урочисте відкриття макета довоєнного Тернополя біля Архікатедри.

Бронзовий макет центральної частини Тернополя початку 20-го ст. 1 травня відкриють учасниники проекта. Охочі зможуть ознайомитися з інформацією про місто та створення проекту на багатомовному сайті. Повідомляє Вільне Життя.

Краєзнавець Тарас Циклиняк говорить, що ідея створення бронзового макету міста з'явилася давно, але лише 20 квітня минулого року вони взялися за роботу.

"Наш колектив налічує майже 30 осіб. Працювали над проектом рік. До цього часу я впродовж 5 років збирав інформацію про те, яким був Тернопіль перед війною. Для створення макету опрацювали понад 5 тис. фотографій, багато відео, спогадів старожилів, краєзнавців, істориків," - говорить дослідник.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Українські гуцули на сторінках National Geographic

Меценат Проекту Вадим Перець стверджує, що в Україні це перший макет міста вуличного відкритого типу. "Для встановлення макету ми вибрали Архікатедральний собор, оскільки тут є можливість вести відеоспостереження, аби зберегти пам'ятку від вандалів", - говорить він.

Нагадуємо, що художник із Південно-Африканської Республіки Вільям Кентрідж створив новий мурал на березі ріки Тибр. Він презентував твір до дня народження Рима 21 квітня.

Зараз ви читаєте новину «У Тернополі встановили перший в Україні макет міста вуличного типу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути