пʼятниця, 17 липня 2015 12:35

В США знайшли залишки будинку, збудовано 4 тисячі років тому

В США знайшли залишки будинку, збудовано 4 тисячі років тому

Команда дослідників з Клівлендського музею природної історії під керівництвом археолога Брайана Редмонда (Brian Redmond) виявила в Шеффілді (штат Огайо, США) фрагменти житла, побудованого 4 тисячі років тому.

Вчені припускають, що його побудували люди періоду так званої пізньої архаїки, і навряд чи вони мали єдине племінне ім'я. "Ми не маємо жодного уявлення про те, як вони себе називали і якою мовою говорили. Єдине, що від них залишилося - це археологічні дані", - розповідає професор Редмонд.

Фермери знаходили в цій місцевості наконечники стріл та інші артефакти багато років, а перші пробні розкопки проводилися тут ще в 1971 році. Систематичні пошуки привели дослідників до місця знахідки. Підлога товщиною 7-8 см була зроблена з жовтої глини, очевидно, видобутої неподалік. У ній були заглиблення, яке слугувало як для приготування їжі, так і для зберігання запасів, зокрема горіха гікорі - важливого елемента раціону стародавніх людей.

Темні плями по периметру глиняної підлоги, як з'ясували вчені, мають органічне походження. Найімовірніше, вони залишені стеблами все того ж горіха гікорі. Давні люди перев'язували їх разом і утворювали каркас доісторичної споруди. Шари рогози могли покривати краї будинку.

Вчені вважають, що побудували будинок не аборигени Огайо. Скоріше всього, це були люди, що прийшли з південного сходу. Це племенам, близькі до знайдених на північному заході штатів Кентуккі і Південний Іллінойс. Оскільки ці племена вели кочовий спосіб життя, вони, імовірно, поверталися в ці місця раз на рік або раз на кілька років і проводили там до декількох місяців.

Основу господарювання цих людей становили полювання і збирання. Вони жили ще до появи кераміки та сільського господарства. Швидше за все, ці люди харчувалися рибою з довколишніх річок і озер, а також полювали на білку, ондатру і оленя. Археологи знаходять у цій місцевості багато оленячих кісток.

Добутий матеріал разом з відео археологічних робіт буде експонуватися в Музеї природної історії Клівленда.

Зараз ви читаєте новину «В США знайшли залишки будинку, збудовано 4 тисячі років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути