вівторок, 06 жовтня 2015 13:35

У США фермер викопав кістки мамонта, яким 15 тисяч років

У США фермер викопав кістки мамонта, яким 15 тисяч років
Фото: Daryl Marshke

Фермер Джим Брістл (Jim Bristle), який займається вирощуванням сої, копав траншею біля містечка Ліма в штаті Мічиган. Несподівано він наткнувся на предмет, який спочатку вважав старим зігнутим стовпом від огорожі. Але потім він зрозумів, що це якась кістка. Коли Джим побачив, що кістка набагато більша, ніж будь-яка з кісток корови, він вирішив повідомити про знахідку вченим.

На місце знахідки прибув професор Ден Фішер, директор Палеонтологічного музею Мічиганського університету. Він оглянув кістку, а також яму, звідки вона була витягнута, і знайшов там кілька зубів, які дозволили йому визначити, що знайдені останки належать мамонтові. Фермер дозволив вченим протягом доби працювати на його землі. Він копав свою траншею, щоб прокласти нову лінію газопроводу, і знахідка не змінила його планів. Тому вже вранці наступного дня Фішер зібрав групу аспірантів з університету і місцевих добровольців, які за добу провели розкопки і знайшли кістки, які в цілому становлять 20% від повного скелета мамонта. Серед знахідок череп зі збереженими бивнями, нижня щелепа, таз, частини обох лопаток, одна колінна чашечка, ребра і хребці. Кістки доставлені в Мічиганський університет.

Також поруч з кістками мамонта були знайдені кілька відщепів каменю і три великі камені розміром з баскетбольний м'яч. Ден Фішер вважає, що мамонт був убитий людьми, які потім зберігали його тушу в ставку, що знаходився на цьому місці, великі камені використовувалися як гирі під час обробки м'яса, а гострі крем'яні відщепи - частини кам'яних ножів, якими вирізали шматки. Перевірити цю гіпотезу можна буде, дослідивши знайдені кістки після того, як вони будуть очищені.

Попередній огляд кісток показав, що вони належать дорослому самцеві, віком 40 - 50 років, висотою близько трьох метрів у холці. Є підозра, що цей екземпляр був гібридом шерстистого мамонта (Mammuthus primigenius) і мамонта Колумба (Mammuthus columbi). Гіпотеза про існування таких гібридів була висловлена ​​на підставі попередніх знахідок у 2011 році.

За словами Фішера, в Мічигані було знайдено всього 30 мамонтів, але лише 10 з них збереглися так само повно, як знайдений на ділянці Джима Брістла. За чинним законом власником знахідки став Джим Брістл, але Ден Фішер сподівається, що фермер передасть останки мамонта університетові, і вчені зможуть їх детально досліджувати.

Зараз ви читаєте новину «У США фермер викопав кістки мамонта, яким 15 тисяч років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути