четвер, 29 січня 2015 15:53

У музеях світу знаходиться близько сорока фальшивих мумій - вчені

  Давньоєгипетська мумія
Давньоєгипетська мумія

Нещодавно фахівці з відділу старожитностей Єгипту та Близького Сходу Ватиканських музеїв встановили що, як мінімум дві мумії, що зберігаються в музеї, виявилися виготовленими в значно більш пізню епоху.

Всього в музеї знаходиться дев'ять повних мумій, а також 18 окремих муміфікованих фрагментів тіл. Спеціалісти на чолі з Алесією Амента (Alessia Amenta) досліджували їх за допомогою комп'ютерної томографії, рентгенівських променів, радіовуглецевого аналізу та електронної мікроскопії.

Під час дослідження виявилося, що в одній з мумій знаходяться як чоловічі, так і жіночі кістки, а також цвях. Радіовуглецеве датування ще однієї мумії показало, що смола, яка скріпляє полотно, в яке обгорнута мумія, відноситься до XIX століття.

Обидві підозрілі мумії невеликого розміру. Як вважалося раніше, це були забальзамовані тіла дітей. Тепер з'ясовується, що, за даними томографії, серед кісток всередині мумії є велика і мала гомілкові кістки дорослої людини. При цьому вчені підтверджують, що лляні покрови мумії належать приблизно до 3000 року до нашої ери. Однак кістки всередині мумії належать до епохи Середньовіччя.

Детальний аналіз смоли другої мумії показав, що за складом вона відповідає смолі, яку використовували антиквари XIX століття.

Нагадаємо, після єгипетських походів Наполеона в Європі почалася мода на єгипетські старожитності. Цим скористалися підприємливі люди, які не тільки налагодили поставки мумій та інших артефактів з Єгипту, а й самі виготовляли мумії для продажу. На сьогодні в музеях світу знаходиться близько сорока підроблених мумій.

Зараз ви читаєте новину «У музеях світу знаходиться близько сорока фальшивих мумій - вчені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути