четвер, 26 квітня 2012 13:38

В Канаді Шептицього визнали прикладом "відданості правам людини"

В Канаді Шептицього визнали прикладом "відданості правам людини"
Джерело: mytropolyt.blogspot.com

Нижня палата парламенту Канади – Палата громад - одноголосно визнала діяльність Митрополита Української Греко-Католицької Церкви Андрея (Шептицького) під час Другої світової війни прикладом "відданості основним правам людини". Про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на Конгрес українців Канади.

Пропозицію відзначити діяльність голови найбільшої релігійної громади Західної України вніс до парламенту міністр громадянства, імміграції й багатокультурності Канади Джейсон Кенні. Він відомий тим, що активно захищає права людини й свободу віросповідання в диктаторських країнах.

Канадські парламентарії відзначають, що "в найпохмуріший період історії Європи, під час масового вбивства євреїв і нацистської окупації Митрополит Шептицький вголос виступив проти насильства у своїй проповіді "Не убий".

У листі до папи Пія ХІІ він критикував нацизм: "Ця система брехні, обману, несправедливості, грабунку, спотворення всіх ідей цивілізації та порядку; ця система егоїзму, перебільшеного до абсурдної межі тотального божевільного націонал-шовінізму, ненависті до всього, що є красивим та добрим, ця система становить собою таке щось феноменальне, що найпершою реакцією при вигляді цього монстра є оніміле здивування".

За згодою Шептицького значна кількість євреїв переховувалась у греко-католицьких монастирях і  у митрополичій резиденції. Завдяки його зусиллям врятовані понад 160 євреїв, один із яких був присутній на засіданні Палати громад парламенту Канади під час ухвалення рішення.

Зараз ви читаєте новину «В Канаді Шептицього визнали прикладом "відданості правам людини"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути