четвер, 29 січня 2015 13:16

В Ізраїлі археологи знайшли череп предка сучасної людини
17

Черепи
Фото: А.Паруш

Дослідники з Тельавівського та Баріланського університетів та Управління старожитностей, які проводили розкопки печері Манот, Західна Галілея, знайшли людський череп, вік якого становить 55 тисяч років. Як зазначають вчені, це одне з найважливіших відкриттів у дослідженні еволюції людини.

Homo Sapiens покинув Африку близько 65 тисяч років тому. Знахідка ізраїльських вчених - найдавніший череп, знайдений за межами Африканського континенту. За словами дослідників, він проливає світло на появу сучасної людини.

Питання, коли з'явилася людина і як людство поширилося по земній кулі є основними у дослідженні еволюції. Його поставив ще основоположник теорії еволюції Чарльз Дарвін в книзі "Походження видів".

Як вважають генетики, сучасне людство - результат міграції, що почалася 65 тисяч років тому. Тоді Homo Sapiens витіснив інших представників роду людей, таких як неандертальці. Маршрут міграції проходив територією сучасного Ізраїлю. Проте досі черепи, вік яких 45 тисяч - 65 тисяч років, вдавалося виявити лише в Африці.

"Білу пляму" у дослідженні еволюції змогли заповнити ізраїльські вчені, що проводили розкопки в карстовій печері Манот, виявленій під час будівельних робіт у 2008 році. Відзначимо, що печера розташована за 40 кілометрів на північний схід від іншої доісторичної пам'ятки - печер на горі Кармель, внесених до списку об'єктів всесвітньої спадщини UNESCO.

Зараз ви читаєте новину «В Ізраїлі археологи знайшли череп предка сучасної людини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути