пʼятниця, 11 грудня 2015 17:31

В Італії знайшли етруське поховання, якому 2500 років

Італійський фермер зорав поле поруч з невеликим містечком Чітта-делла-П'єве (Умбрія, центральна частина країни), коли виявив під плугом якусь порожнечу. Приїхавши на місце знахідки археологи досить швидко зрозуміли, що перед ними - непограбована гробниця етрусків.

Автор: Soprintendenza Archeologia dell'Umbria
 

Гробниця в Чітта-делла-П'єве знаходиться далеко від відомих етруських некрополів, можливо, тому вона і залишилася непотривоженою. Похоронна споруда складається з дромоса (коридору) і прямокутної похоронної камери. Вхід в останню був закритий двостулковими кам'яними дверима. Всередині знаходилися два саркофаги, чотири мармурових урни і різноманітний поховальний інвентар. На жаль, подробиць знахідки поки мало.

Відомо, однак, що на обох саркофагах є написи. На одному з них археологи прочитали слово "Ларіс". Це поширене серед етрусків чоловіче ім'я. Усередині саркофага знаходився скелет чоловіка, тому це ім'я, швидше за все, належало похованому. Подальша розшифровка напису , як сподіваються дослідники, дозволить дізнатися більше про похованого - наприклад, імена його батьків, а можливо, і вік.

Другий саркофаг покритий розписною штукатуркою. На ньому теж є напис, але він поки не розшифрований.

Етруски - це один з найзагадковіших народів в європейській культурі. Розквіт їхньої культури розпочався близько 900 р. до н.е. і тривав майже п'ять сторіч. Етруски прославилися своїм мистецтвом, вони були хорошими землеробами, вміли майстерно обробляти метали і не цуралися торгівлі з іншими народами. Саме тому їхня культура сильно вплинула на сусідів. Можливо, саме вони принесли виноробство на територію сучасної Франції і "навчили" римлян будувати свої знамениті дороги.

Зараз ви читаєте новину «В Італії знайшли етруське поховання, якому 2500 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути