понеділок, 08 лютого 2016 14:30

В Гродно знайшли "золото мерців"

В Гродно знайшли "золото мерців"

При реконструкції будівлі в Гродно робітники знайшли глиняний горщик з царськими монетами.

Золотий перстень із гравіюванням на внутрішній стороні і 11 золотих монет, викарбуваних на межі XIX-XX століть, виявили робітники фірми "Прайдстрой" при реконструкції будівлі на вулиці Антонова в Гродно, пише t-styl.info.

Знахідку виявили при розборі внутрішньої стіни будівлі: під величезним каменем у ніші був закопаний глиняний горщик із золотими монетами і перснем.

Монети різного номіналу - 8 монет по 10 рублів і три - по п'ять. На всіх викарбувані профіль Миколи II. Як розповів голова ГО "Білоруське нумізматичне товариство" Віктор Кокореко: "Такі золоті монети були в обігу в Гродно аж до німецької окупації".

У цьому кварталі останній скарб був знайдений у 70-х роках минулого століття. На думку експерта, це заощадження якоїсь єврейської сім'ї, яка жила в цьому будинку і сховала скарб під час Другої Світової війни.

Знахідка провокує і матеріальне зацікавлення - кожна із золотих монет оцінюється колекціонерами в кругленьку суму.

Власник будинку Валентин Биковський, який придбав будівлю з аукціону в 2012 році і реконструює його для торгово-офісного приміщення, розцінює знахідку як свідоцтво: - Будівля стоїть на скарбах, впевнений, що мої вкладення принесуть прибуток, - говорить він з усмішкою.

Поки роботи по реконструкції будівлі припинені, знахідку описали, щоб далі передати музейним працівникам.

Як уже зазначалося, це не перша цінна знахідка в цьому районі міста за останні 50 років. Відомо, що після Другої світової війни на цій вулиці знаходили кілька скарбів, пов'язаних із єврейським проживанням у Гродно. Всі вони були знайдені в радіусі 200 метрів.

Під час війни тут перебувало гетто №2. Ймовірно, перед самою його ліквідацією люди намагалися заховати дорогі їм речі, сподіваючись забрати пізніше. Ані німці, ні білоруси всіх прихованих скарбів так і не знайшли, а господарі,що їх ховали, ніколи вже не повернуться. Через десятки років, при ремонті будинків і копанні городів, гродненці натрапляють на "золото мерців". Найстарші жителі вулиці досі називають її, як і до війни, Єрусалимською.

Зараз ви читаєте новину «В Гродно знайшли "золото мерців"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути