середа, 04 березня 2015 15:53

В центрі Парижа знайшли кладовище епохи Середньовіччя

В центрі Парижа знайшли кладовище епохи Середньовіччя
Місце розкопок. Фото: Denis Gliksman/Inrap

Археологи з Національного інституту превентивних археологічних досліджень (INRAP) виявили скелетні останки понад 200 осіб під підвалами паризького супермаркету Monoprix Réaumur-Sébastopol. Вчені проводять там археологічні дослідження перед черговим будівництвом.

Знахідка не стала для археологів несподіванкою, оскільки відомо, що магазин був побудований на місці кладовища при лікарні Святої Трійці. Кладовищі активно використовувалося з XII по XVII століття і було знищено в кінці XVIII століття. Кістки похованих там людей в рамках муніципальної програми були перенесені в паризькі катакомби. У 1860 році на місці кладовища був побудований продуктовий магазин, який пізніше знесли, а в 1910 році збудували будинок у стилі модерн, де сьогодні розташований супермаркет.

Однак археологи думали, що наткнуться лише на окремі забуті поховання. В результаті вони виявили вісім братських могил, сім з яких мали від семи до двадцяти тіл. У восьмій могилі вже знайдено понад 150 чоловік, тіла яких утворюють 5 - 6 шарів, при цьому розкопки ще не завершені. Слід зазначити, що тіла в могилах були акуратно складені. Серед похованих були люди різного віку, як чоловіки, так і жінки.

Археолог Ізабель Абаді (Isabelle Abadie) вважає, що це масові поховання жертв чуми, епідемії якої траплялися в Парижі в XIV, XV і XVI століттях.

Первинний огляд кісток не виявив жодних ознак конкретного захворювання або травми. Археологи мають намір виділити ДНК з кісток для пошуку можливих патогенів. Інші дослідження дозволять визначити, як харчувалися поховані, чи були у них в скелеті повторювані деформації, пов'язані з важкою працею. Також вчені проведуть радіовуглецевий аналіз, щоб точніше датувати знахідки. Одночасно вони ведуть роботу з джерелами з історії лікарні Святої Трійці і кладовища. Після закінчення дослідження останки перепоховають.

Зараз ви читаєте новину «В центрі Парижа знайшли кладовище епохи Середньовіччя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути