середа, 18 березня 2015 18:18

В Британії поруч з могилою короля знайшли поховання невідомої жінки
2

Фото: University of Leicester

У руїнах англійської середньовічної церкви, всього за декілька футах від поховання короля Річарда III, археологи знайшли закопаний в землю свинцеву труну. Дослідники вважали, що в труні буде скелет ченця або лицаря. Але замість цього там виявилися кістки літньої жінки.

Особа жінки залишається загадкою, але аналіз останків розкрив деякі подробиці і її життя. Жінку поховали в кінці XIII або XIV століття, до того, як там поховали Річарда III. Мабуть, похована мала високий соціальний статус - її кістки свідчать про те, що за життя вона добре харчувалася. В меню жінки було достатньо білків, тобто вона їла багато м'яса і риби. Крім того, вона ніколи не голодувала.

На свинцевій труні було зображене розп'яття. Сам він був поміщений всередину саркофага з вапняку. Спочатку могила знаходилася всередині церкви, поруч з головним престолом.

З письмових джерел відомо кілька жінок, які були меценатами і допомагали церкві, однак жодне ім'я не вдалося пов'язати з похованою.

Однак це не єдине жіноче поховання, відкрите в абатстві Грейфраєрс. Насправді, Річард - єдиний чоловік, чиї останки знайдені тут. Жінкам належали ще три поховання.

За словами Метью Морріса (Mathew Morris), керівника розкопок в Грейфраєрсі, дослідники вважали, що знайдуть в абатстві поховання ченців. Відкриття чотирьох жіночих могил стало для археологів сюрпризом.

Дві жінки 40-50 років були поховані в дерев'яних трунах. Вони не збереглися, але від них залишилися цвяхи. Поховання знаходилися там, де був хор монастиря, в якому поховали Річарда. Радіовуглецевий аналіз показав, що поховання датуються в межах 1270 - 1400 рр.

В однієї з жінок були проблеми зі стегновим суглобом, через які вона ходила з палицею. Друга жінка, ймовірно, займалася важкою фізичною працею.

Ще один "комплект" жіночих кісток знаходився в ямі. Мабуть, робітники, які зруйнували монастир сотні років тому, випадково потривожили могилу і перепоховали її "господиню" таким способом.

Археологи точно не знають причин, чому в Грейфраєрс були поховані жінки. Вони не поспішають робити висновки, вказуючи, що вибірка поки дуже мала. Їм вдалося встановити місцезнаходження ще п'яти могил. Вони поки залишаються недослідженими. Можливо, це лише мала частина некрополя на території монастиря.

Тим часом навряд чи найближчим часом археологам вдасться дослідити кладовище в Грейфраєрс докладніше - більша його частина сьогодні забудована.

Річард III правив Англією на завершальній стадії війни Червоної та Білої троянд. Він був останнім королем з династії Йорків. У битві при Босворті (1485) він зазнав поразки від Генріха Тюдора.

Історики, які писали Тюдорів, говорили про те, що Річард III був виродком. Йому приписували вбивства королів Генріха VI, Едуарда V і його брата, а також отруєння власної дружини Анни і вбивство брата - герцога Кларенса. Оскільки автори цих описів були "противниками" Річарда III, їх підозрюють у навмисному "очорненні" особистості монарха.

Останки останнього Йорка були знайдені у вересні 2012 року. Положення скелета вказувало на те, що його поховали поспішно - кинули в яму і закопали.

На те, що останки дійсно належали королю, вказала ціла серія аналізів: ДНК, радіовуглецевий метод, вік, спосіб життя і обставини смерті похованого.

Абатство Грейфраєрс було ліквідоване в 1538 році за Генріха VIII. Тоді ж був зруйнований пам'ятник на могилі Річарда, а його останки, за легендою, винесли з міста і кинули в річку Соар. За іншою версією, після ліквідації монастиря його територія стала частиною саду, а на могилі Річарда встановили новий пам'ятник. Потім територія абатства була частково забудована (в процесі будівництва знайшли безліч могил). У 60-х роках XX століття ділянку перетворили на автостоянку.

Зараз ви читаєте новину «В Британії поруч з могилою короля знайшли поховання невідомої жінки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути