вівторок, 25 березня 2014 18:39

У бідоні 65 років зберігалися некрологи, протоколи допитів та підпільні видання ОУН
3

Близько тисячі документів Служби безпеки Організації українських націоналістів нещодавно відкопали у бідоні на Тернопільщині. Центр досліджень визвольного руху розпочав реставрувати та описувати їх.

Знайдений архів належав Бережанській надрайонній референтурі Служби безпеки ОУН, більшість матеріалів датовані 1947-1949 рр. У ньому документи, які розповідають про діяльність повстанців у Бережанському, Козівському та Підгаєцькому районах Тернопільщини. Документи збереглися досить добре. Найважливіші з них - некрологи, кажуть науковці.

"Дуже важливо зберегти кожен некролог. Люди, які втратили своїх рідних, зможуть дізнатися, коли і як вони загинули. Серед документів є багато даних про працівників референтури Служби безпеки, біографічні довідки підпільників ОУН та повстанців УПА із Бережанщини за період 1944-1947 років", - розповідає керівник архіву Центру досліджень визвольного руху Андрій Усач.

Серед документів також протоколи допиту підозрілих осіб, картотеки з інформацією про людей, що займалися агентурною діяльністю на користь ворога, різноманітні компрометуючі матеріали. У знайденому архіві збереглися підпільні видання та листівки, а також навчальні матеріали Служби безпеки ОУН.

"За допомогою знайдених документів у науковців є можливість реконструювати роботу референтури СБ ОУН впродовж трьох років на локальній території: від первісного накопичення інформації, організації та проведення слідчих дій до практичних кроків з нейтралізації ворожої агентури, розвідувальних і контррозвідувальних заходів", - говорить історик, директор музею-меморіалу "Тюрма на Лонцького" Руслан Забілий.

Всього збірка налічує до тисячі документів. Їх передали до Архіву Центр досліджень визвольного руху, де зараз триває робота реставраторів та науковців. Після цього документи оцифрують та оприлюднять на сайті Електронного архіву визвольного руху avr.org.ua.

Зараз ви читаєте новину «У бідоні 65 років зберігалися некрологи, протоколи допитів та підпільні видання ОУН». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути