понеділок, 10 листопада 2014 17:29

Вчені з'ясували, що у Давньому Римі існували скаутські організації
4

Хлопчики, у тому числі й раби, були членами особливих молодіжних організацій - гімназіумів, що готували справжніх громадян, які мали захищати свою державу
Фото: Reidar Aasgaard
Оксирінх на карті
Історики вивчали писемні пам'ятки давньоримської епохи, щоб з'ясувати особливості дитинства у Давньому Римі
Дуже часто дітей 2000 років тому виховували дідусь та бабуся, оскільки смертність була дуже високою

У Давньому Римі всі хлопчики, у тому числі й раби, з семирічного віку об'єднувалися в особливі організації – гімназіуми, що мали підготувати їх до дорослого життя. Як стверджують дослідники, ці об'єднання мали багато спільного з сучасним скаутським рухом.

Таких висновків дійшли історики Віл Вуланто з Університету Осло та Ейпріл Панді з Нью-Касла, вивчивши понад 7 тисяч папірусів давньоримського часу, знайдених у Оксирінху, що знаходиться на території сучасного Єгипту.

На думку вчених, головна мета гімназіумів – виховання законослухняних римських громадян, що здатні захистити свою державу. У цих об'єднаннях знаходив своє відображення принцип калокагатії, іншими словами: "У здоровому тілі – здоровий дух".

В гімназіумах діти міської еліти займались спортом, опановували навички боротьби, вчилися володіти зброєю. Крім того, у гімназіумах навчали читати та писати давньогрецькою мовою та латиною. Давньогрецьку вчили на прикладі творів Гомера та Каллімаха.

У той же час як діти бідніших громадян починали працювати уже у підлітковому віці. Для цього вони опановували якесь ремесло, наприклад, ткацтво.

У той же час науковці звертають увагу, що дівчатка і з бідних, і з багатих родин зазвичай залишалися вдома з матір'ю, щоб опанувати навички ведення домашнього господарства і підготуватися до майбутнього заміжжя.

Науковці виявили лише один папірус, де говорилося про прийняття дівчинки на навчання. Але це був винятковий випадок – дівчинка, про яку говорилося у договорі, була не лише сиротою, а й мала виплатити борги свого покійного батька.

Зараз ви читаєте новину «Вчені з'ясували, що у Давньому Римі існували скаутські організації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути