вівторок, 29 вересня 2015 15:05

Вчені з'ясували, що наші предки чули краще за нас у певних діапазонах

Вчені з'ясували, що наші предки чули краще за нас у певних діапазонах
Фото: scientificrussia.ru

Вчені з кількох країн відтворили слух у предка людини, що жив два мільйони років тому в Південній Африці. Вони виявили, що структура слухового апарату у давніх гомінідів трохи відрізняється від шимпанзе і має людські риси.

Роботою з реконструкції слухового сприйняття викопних гомінідів виду Australopithecus africanus іParanthropus robustus керував Рольф Квом (Rolf Quam), антрополог з Бінгемтонського університету (США). Він з колегами він досліджував кістки, знайдені в Стеркфонтейн і Сворткрансе в Південній Африці, зробив 3D-скани та комп'ютерні реконструкції слухових відділів черепів. Завданням було дізнатися особливості слуху володарів цих черепів.

Люди відрізняються від інших приматів, включаючи шимпанзе, тим, що краще чують в більш широкому діапазоні, зазвичай між 1,0-6,0 кілогерц. Цей діапазон включає більшість звуків мови. 

Квом з колегами вже дослідили слух 430-тисячолітніх викопних гомінідів, знайдених на півночі Іспанії, в місцезнаходженні Сіма де лос Уесос, які вважаються предками неандертальців. З'ясувалося, що їхній слух майже такий же, як у сучасних людей.

А гомініди з Південної Африки чули як шимпанзе, тільки сприймали ще трохи більш високу частоту. Крім того, вони чули краще, ніж шимпанзе і люди, в діапазоні 1,0-3,0 кілогерцах. Їхній слух був пристосований для "використання" в савані на відкритих просторах. Мабуть, це сприяло спілкуванню істот на близькій відстані.

Чи означає це, що ці стародавні гомініди володіли мовою? На думку вчених, ні. Вони безумовно спілкувалися за допомогою звуків, але це роблять всі примати. Мова все-таки складніша річ і припускає використання системи символів.

Зараз ви читаєте новину «Вчені з'ясували, що наші предки чули краще за нас у певних діапазонах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути