вівторок, 07 липня 2015 17:26

Вчені дослідили поховання кошеняти, якому понад 2 тисячі років
3

Фото: www.dailymail.co.uk

Кошеня рисі, яке носило намисто з раковин і зубів, знайшли під час розкопок поховання, якому понад 2 тисячі років. Зазвичай у таких курганах з насипами ховали людей. Вчені припускають, що кошеня могло бути ритуальною жертвою. Про це повідомляє "Science".

Курган розташований на підвищенні на березі річки Іллінойс. На цій території знаходиться ще з десяток подібних курганів. Всі вони належали культурі мисливців-збирачів Хопуел, які жили тут 2 тисячі років тому. "Люди збиралися разом, щоб поховати своїх померлих, - стверджує Кеннет Фарсфорд (Kenneth Farnsworth) з Іллінойського археологічного товариства. - Таким чином люди позначали межі своїх територій, які залишилися їм від предків."

Кургани розкопані в 1980-х роках. У найбільшому з них знайдено 22 поховання, у тому числі й поховання немовляти. Кістки тварини були поховані окремо. До того ж, поруч з ними знайшли намисто з ведмежих іклів.

Спершу вчені подумали, що це скелет собаки, оскільки Хопуел мали традицію з почестями ховати собак. Але на знахідку випадково натрапила Анжела Перрі з Інституту еволюційної антропології. Вона відразу зрозуміла, що кістки належали істоті з роду котячих.

Як стверджує дослідниця, тваринка мала кілька місяців. На кістках не виявлено жодних травм. Як стверджує Перрі, кошеня можливо було поховане живцем. Про те, що це поховання свідчить те, що лапки тваринки складені разом. "Кошеня не просто кинули в яму, - каже Перрі. - Хтось переконав своїх співплемінників залишити котика в кургані."

Це не єдине поховання тварин у курганах на березі Іллінойсу. Вчені знайшли ще сім собак та скелет рожевої колпиці. Але на відміну від кошеняти, птах був обезголовлений.

Зараз ви читаєте новину «Вчені дослідили поховання кошеняти, якому понад 2 тисячі років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути