пʼятниця, 26 лютого 2016 17:15

У Молдові "чорних археологів" чекає суворе покарання

У Молдові "чорних археологів" чекає суворе покарання

За свідоме завдання шкоди культурній спадщині проект передбачає покарання у вигляді штрафу від 10 до 20 тисяч леїв або до року в'язниці. Про це повідомляє old.archeo-news.

У Молдові вперше почнуть карати "чорних копачів" та інших руйнівників історичних цінностей. В уряді схвалили законопроект міністерства культури, згідно з яким археологічним браконьєрам загрожують багатотисячні стягнення і навіть тюремні терміни. Документ передали на затвердження до парламенту.

Сергій Попович - один з небагатьох, хто має дозвіл на проведення розкопок в Молдові. За його словами, в країні близько 60-ти археологів, а тих, у кого є право копати - і того менше. Зате кількість вандалів вимірюється чи не сотнями. Антикваріат - завжди в ціні і чорний ринок процвітає.

"Є безліч колекціонерів, які збирають антикваріат. У більшості випадків ці об'єкти добувають в ході нелегальних розкопок в місцях розташування археологічних пам'яток. Більшість з цих предметів дуже дорогі і зроблені з дорогоцінних металів .

Вартість деяких предметів може доходити до десятків тисяч євро. Нелегали не бояться, тому що їх ніхто не карає. І металошукач зараз може купити будь-хто. Найдешевші коштують декілька десятків доларів. Пристойну модель можна купити приблизно за $200. Однак тепер археологічних браконьєрів обіцяють оголосити поза законом", - повідомив заступник глави Національного археологічного агентства Сергій Попович.

За свідоме нанесення шкоди культурній спадщині проект передбачає покарання у вигляді штрафу від 10 до 20 тисяч леїв або до року в'язниці. А щодо юридичних осіб стягнення складе 60 тисяч леїв і до трьох років ув'язнення.

За руйнування важливих об'єктів - якщо парламент ухвалить зміни - фізичних осіб каратимуть штрафом на суму до 120 тисяч леїв або трьома роками в'язниці. У випадку з юридичними особами - покарання подвоюється.

"Всі культурні цінності, що знаходяться під землею, є власністю держави, тому їх треба повертати", - сказав віце-міністр культури Георге Постіке.

Порушення повинні виявляти профільні агентства Міністерства культури і місцева влада. Далі інформацію вони будуть передавати правоохоронцям. Правда, поки що тільки виявляти. Ніяких постійних рейдів або інспекцій історичними місцями проводити не планують.

Зараз ви читаєте новину «У Молдові "чорних археологів" чекає суворе покарання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути