Ексклюзиви
четвер, 25 жовтня 2012 15:06

У 1932-му американці хотіли потрапити на заробітки до УРСР
5

Нью-йоркські будівельники обідають на поперечній балці Рокфеллер-центру, 1932 рік
Фото: Фото: commons.wikimedia.org
Споруджуваний Рокфеллер-центр, 1932 рік
Ошукані акціонери у Банку Америки
Катастрофа на фондовому ринку торкнулася до 25 мільйонів чоловік, але незабаром навіть ті, хто ніколи не мав жодної акції, відчули подих біди
Натовпи перед будівлею біржі на Уолл-стріт

Монтажники на фото — щасливчики. Не тому, що під ними весь Нью-Йорк: вони мають роботу. Бо в США в роки Великої економічної депресії працювати бодай десь було щастям. На шпальтах тогочасних газет найпопулярнішим чтивом були оголошення про вакансії, що публікувала біржа праці.

Господарська криза, що почалася 1929-го й швидко поширилася світом, зруйнувала американський середній клас і зробила банкрутами багато підприємств. Компанія "Дженерал Моторз", автівки якої їздять там унизу вулицями Нью-Йорка, 1932-го змогла продати лише чверть машин від запланованого, бо американцям просто не було за що їх купувати.

Не виключено, що дехто з тих будівельників устиг побувати на співбесіді у фірмі, що набирала спеціалістів на роботи до СРСР, де тільки-но починалася індустріалізація. Але на 6 тис. вакансій, у тому числі на будівництво до Української РСР, претендували понад 100 тис.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Листи часів Голодомору може потримати кожен

По закінченні зміни на монтажників чекають єдині тоді розваги — випивка та кіно. Сухий закон, що діяв майже 16 років, призвів лише до виникнення "горілчаної мафії". Гангстерські сутички в Нью-Йорку 1930-х стали класичними завдяки кіно.

На тлі кризи стрімко розвивався Голлівуд: збіднілі американці, що отримували від держави $15 на сім'ю, прагнули побачити колись безтурботне життя бодай на екрані. Влада мегаполісу всіляко це підтримувала й закликала власників кінотеатрів показувати стрічки, що піднімали би дух людей.

Губернатором Нью-Йорка під час Великої депресії був Франклін Рузвельт, який 1933-го стане президентом США. Він згодом і виведе країну із кризи.

Зараз ви читаєте новину «У 1932-му американці хотіли потрапити на заробітки до УРСР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути