четвер, 08 жовтня 2015 18:00

"Той, хто нині при владі, можливо розвалить СНД, а може і саму Росію"

Автор: Wikipedia
  Володимир Семичасний (1924-2001)
Володимир Семичасний (1924-2001)

15 років тому знімальна група студії "Укртелефільм" знімала документальний фільм "Доміно Кагановича". Зйомки відбувалися в московській квартирі Володимира Юхимовича Семичасного. За часів Хрущова він очолював КДБ. Відповідав за реабілітацію жертв сталінський репресій.

Житло колишнього очільника КДБ виявилося досить скромним - кілька кімнат, старенькі дубові меблі. Однак усі стіни були увішані фотографіями Семичасного з Фіделем Кастро, фотографіями космонавтів Комарова і Гагаріна,підписані ними особисто.

Володимир Юхимович, хто Ви за національністю - росіянин чи українець?

Я українець, хоч батьки росіяни. Вони жили в Україні. Я закінчив українську школу. Чудово знав українську мову і зараз її добре пам'ятаю. Коли настав час отримати паспорт, записався українцем.

Ви працювали з багатьма політичними і державними лідерами радянської країни. Хто справив на вас найсильніше враження?

Микита Хрущов.Так, були у нього прорахунки, за його що і зняли. Але Хрущов був сміливим і мудрим. Вийти на ХХ-му з'їзді ледве не один на один проти прихильників сталінізму - на це треба було наважитись. Хоча були в перегини.

А в чому вони полягали?

Свого часу у нас були перегини з русифікацією. Був тоді журнал ''Дніпро''. Очолював його відомий Микола Руденко. А у нас друкували розгромні статті "Куди тече Дніпро?" Була і нищівна критика "Собору" Гончара. А він же правду написав! Національні питання дуже тонкі і надзвичайно складні. З ними треба поводитись дуже обережно.

Як, взагалі, складалися відносини Микити Хрущова з КДБ до його відставки?

Він дуже побоювався зростання впливу КДБ на життя радянського суспільства. Увесь час казав мені: "Вас потрібно розпогонити і розлампасити!" Хрущов був проти того, щоб в Комітеті працювали військові.

Автор: Wikipedia
 

Ви стверджуєте, що Борис Єльцин - це людина,яка може лише руйнувати, а не будувати.

Єльцин з'явився на грунті того, що його лають, ображають. У нас, в Росії завжди любили таких.

Володимире Юхимовичу, що ви скажете про добровільну відставку Єльцина?

Добровільну? Прийшло до нього кілька офіцерів із специфічної організації, показали відповідні документи, що стосуються бізнесових справ дочки Єльцина та зятя…Адже корупція стала жахливою - сотні мільярдів доларів пішли за кордон! Єльцин і виторгував сімї недоторканість ціною відставки.

Путін приклав руку до тієї відставки?

Мої друзі говорили казали про це. Один із них повторив відомий вислів соратника Леніна,коли Сталіна обрали на вищу партійну посаду після смерті вождя: "Цей кухар готуватиме дуже гострі страви!"

Що ваш друг мав на увазі?

Ми на вищі посади у державі готували людину десятки років. А тут полковник КДБ раптово став головою уряду, а потім і президентом. Недобрим був той шлях до президентства. Згадайте загадкове вбивство політика Галини Старовойтової, а також ріки крові у Чечні.

Автор: Wikipedia
 

А що ви думаєте про нового (розмова відбувалася у 2000 році. Володимира Путіна тільки обрали на перший строк. - Gazeta.ua) президента Росії?

Путін увесь у собі…Темна конячка! Але я дуже боюсь, що на СНД чекають великі потрясіння - можуть пролитися ріки крові.Після розпаду СРСР вже були трагічні моменти. Я не пам'ятаю, щоб нинішній президент давав об'єктивну оцінку Сталіну – це насторожує. А Путін як мовчазний сфінкс - ніби і не було трагедії величезної країни. На політичну арену вийшли сірі люди.

Путін публічно заявив нещодавно, що розпад Радянського Союзу - найбільша трагедія 20-го століття. Які, на вашу думку, причини розпаду Союзу?

Розумієте, їх дуже багато і накопичувались вони давно. Процес йшов поступово. Головне - ми програли Заходу в якості життя. Особливо це стало зрозумілим, коли впала залізна завіса. Пішов потік багатющої інформації. Люди почали виїжджати за кордон: туризм,культурні обміни. Потім науково-технологічне відставання. Були ракети,ядерна зброя, космічні досягнення. Але побут,товари широкого вжитку - просто жах…Прірва між ними і нами збільшувалась не на нашу користь. Свою справу також зробили Солженіцин та інші талановиті літератори.

Путін буде намагатися оживити імперію?

Так. Кинув великі гроші на кіно. Виходять серіали про Російську імперію, царів. Знайомі творчі люди розповідали мені про плани роботи кіностудій, телебачення. Історія не дасть зворотний хід - Радянського Союзу вже не буде! А ось нова Російська імперія…Тут, здається мені, у Путіна є амбіції - хоч він їх поки що приховує. Йому дуже хочеться щось протиставити Заходу. Нова, модернізована імперія? Це обов'язково керівний центр - треба втягувати колишні республіки. А це вже незалежні країни. Недарма Путін стабільно збільшує витрати на армію.

Володимире Юхимовичу, спробуйте зробити приблизний прогноз майбутнього СНД.

Усе дуже непередбачене. Навкруги обливання брудом минулого та діячів минулого. До влади приходять випадкові люди. Нема ніякої закономірності. Чисто логічної розсудливості. Партії зараз - лише верхівки айсбергів. Той, хто нині при владі, можливо розвалить СНД, а може і саму Росію.

Автор: Wikipedia
 

Через рік після розмови у січні 2001 року Володимир Семичасний помер від інсульту. Йому було 76 років.

Зараз ви читаєте новину «"Той, хто нині при владі, можливо розвалить СНД, а може і саму Росію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути