четвер, 09 жовтня 2014 12:43

"Ти не згасла, зоре ясна" - 24 роки тому українці і поляки зробили крок до примирення
7

Виселення українців під час операції "Вісла"
Фото: durdom.in.ua
Затриманий польськими військовими Іван Годованич - «Петро», вояк УПА з сотні Степана Стебельського - «Хріна»

9 жовтня 1990 року Верховна Рада Української РСР оприлюднила заяву з приводу постанови сенату Республіки Польща від 3 серпня 1990 р. щодо акції "Вісла".
У заяві зазначалося, що народ України із розумінням сприйняв постанову сенату Польщі щодо осуду акції "Вісла", здійсненої польським урядом 1947 р. Визнання сенатом протиправності акції "Вісла" Верховна рада УРСР розцінила як серйозний крок до виправлення кривд, заподіяних українцям у Польщі. Одночасно відзначалося, що поляки так само зазнали в ті часи немало горя і страждань з українського боку. У заяві Верховної Ради Української РСР засуджувалися злочини сталінського режиму проти поляків.

Нагадаємо, що операція "Вісла" з виселення українців з іхніх прадавніх земель тривала з травня по серпень 1947 року. Приводом до початку операції стала загибель 28.03.1947 р. у бою з відділом УПА заступника міністра оборони ПНР генерала Кароля Свєрчевського.

На 31.07.1947 р., за польськими даними, із південно-східних повітів (Закерзоння) переселено 140 575 осіб, ув'язнено в концтаборі Явожно 3800 людей, убито 655 осіб, заарештовано 1466 членів українського руху Опору.

Історик Володимир В'ятрович стверджує: "Польські комуністи давали зрозуміти своїм землякам, що операція — відплата українцям за вбивства поляків в роки Другої світової. Таким чином маргінальна політична група, яка волею Москви стала після війни владою, намагалася здобути симпатії суспільства."

Однак у 1990-х роках польський уряд засудив дії своїх комуністичних попередників. Це стало першим кроком до українсько-польського примирення.

Зараз ви читаєте новину «"Ти не згасла, зоре ясна" - 24 роки тому українці і поляки зробили крок до примирення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути