середа, 23 листопада 2016 15:30

Сталін хотів убити українців Голодом

 

26 листопада Україна вшановує пам'ять жертв Голодоморів. Найстрашнішим був штучний Голод 1932-1933 років. Він забрав життя близько 7 млн людей. Цей Голодомор визнали геноцидом українського народу. У пікові місяці в ці роки в Україні щохвилини помирали 24 людини, щогодини - 1 440, щодня - 34 560 людей.

"Голодомор не зламав" - національні пам'ятні заходи цього року присвятять людям, які змогли реалізувати себе попри травму пережитого геноциду.

Заходи вшановування пройдуть по всій Україні та у 32 країнах світу.

Gazeta.ua публікує інтерв'ю з дослідником Голоду Станіславом Кульчицьким.

Як вдалося зробити публічним обговорення Голодомору у Радянській Україні?

- Я написав доповідну записку в Центральний комітет Компартії. Мовляв, весь світ знає, що Голодомор був, а ми далі не визнаємо. Півроку ця записка блукала різними відділами. Зрештою дійшли висновку, що треба дозволити публікацію в "Українському історичному журналі". З однією умовою: спочатку виступить перший секретар ЦК КПУ Володимир Щербицький і скаже, що Голод був. Цю промову він зачитав 25 грудня 1987-го - на святкуванні 70-річчя радянської влади. У березні наступного року вийшла моя стаття.

Близько 80 відсотків громадян України сьогодні визнають Голодомор геноцидом. Це хороший показник?

- Дуже хороший. Інститут соціології позаторік провів опитування: ким ви себе відчуваєте в першу чергу? Більшість назвали себе громадянами України. 6% - громадянами колишнього Радянського Союзу. Це вдвічі менше, ніж 20 років тому. 3% - космополітами, громадянами Європи або світу, 2% - представниками своєї нації. Кількість тих, хто ідентифікує себе зі своєю областю, селом чи містом, відчутно знизилася. Але регіональне відчуття досі поширене. Це - результат постгеноцидного способу життя, коли Україна не існувала як держава.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Біля лісу жила сім'я Мирошниченків. Тут же ловили дітей і їли"

Як довго відчуватимемо наслідки геноциду?

- Після трьох поколінь такого існування людина ментально стає нездатною чинити будь-який опір. Тому наше суспільство досі значною мірою постгеноцидне. Маємо всі ознаки цього: негаразди в економіці, політиці, перетворення України в олігархічну республіку. Ми то хочемо у Європу, то відсахуємося від неї. Тільки 1991-го почало утворюватися громадянське суспільство. Це об'єднання по горизонталі. Виникнення різних організацій, які не залежать від держави й мають можливість контролювати її на вільних виборах. Першою ознакою була помаранчева революція.

Зараз у нас є три покоління: два радянські - діди й батьки - і одне "майданне". Коли буде два - пострадянське й радянське пенсійного віку, - тоді вже будуватимемо в себе Європу. До цього залишається років 15.

Повну версію публікації читайте в журналі "Країна" №348.

Національні пам'ятні заходи вшанування жертв Голодомору відбудуться в суботу 26 листопада.

Зараз ви читаєте новину «Сталін хотів убити українців Голодом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

62

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути