понеділок, 15 липня 2013 19:14

"Союз українських фашистів не був фашистською організацією" - історик

Автор: Фото: uamoderna.com
  Муссоліні на фашистському суботнику
Муссоліні на фашистському суботнику

Українські націоналістичні організації минулого століття не можна називати фашистськими, незважаючи на багато подібностей. Про це в ефірі "Історичної правди" розповів  завідувач кафедри історії України Українського католицького університету Олександр Зайцев.

"Були люди, які називали себе українськими фашистами. Був Союз українських фашистів, деякі члени ОУН вважали себе ними. Але це було маргінальне явище. Те, що вони називали себе фашистами, не факт, що були такими насправді", - зазначив він

Про Союз українських фашистів, який був однією з організацій-попередниць Організації українських націоналістів, історик розповів детальніше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для Гітлера спорудили трибуну в черкаському селі

"Він існував у Чехословаччині. Його лідерами були два емігранти зі східної України - Костерів і Кожевников. Обох звинувачували в тому, що вони була агентами розвідок, радянської та німецької. Якщо це так, то виникає питання чи не була вся затія з Союзом українських фашистів провокацією спецслужб для того, щоб своїх людей впровадити в український націоналістичний рух, - припускає Зайцев. -  Це, можливо, вдалося. Адже обидва, і Костерів, і Кожевников у різний час входили до проводу ОУН, але були з нього виключені".

За словами Олександра Зайцева, українські націоналістичні організації, як і скрізь у Європі, орієнтувалися на італійський фашизм.

"Німецький націонал-соціалізм тоді ще був у пелюшках і на нього тоді мало звертали увагу. А італійський фашизм у 1922 році переміг і для багатьох рухів у Європі став взірцем. Українські націоналісти після поразки української революції 1917-1921 років шукали для себе нові взірці. Приклад італійського націоналістичного руху, який успішно подолав лівих і, здавалося, навів порядок та вивів Італію до нових обріїв, багатьох надихав".

Однак історик не вважає  ідеологію ОУН або український націоналізм загалом фашизмом. Адже вони мали безліч відмінностей. Крім того, лідери ОУН самі не визнавали себе продовжувачами традиції італійського фашизму.

"Пропозиція Костеріва і Кожевникова орієнтуватися на модель фашистської Італії була відкинута. Натомість було встановлено, що український націоналізм спирається винятково на  українську традицію", - додав він.

Зараз ви читаєте новину «"Союз українських фашистів не був фашистською організацією" - історик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

41

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути