субота, 09 серпня 2014 14:00

Радянські війська розгромили японську армію і пришвидшили кінець війни
33

 Радянська морська піхота в порт-Артурі
Фото: vk.com
 Бійці Червоної армії переходять кордон Маньчжурії
 Транспортні кораблі з десантом рухаються до Сахаліну
Бій на Південному Сахаліні
Радянські танки в Даляні

69 років тому цього дня почалася Маньчжурська операція.

9 серпня 1945 року радянські війська почали наступ. Авіація завдала ударів по військових об'єктах у Харбіні, Чанчуні і Гирине (Цзілінь), по районах зосередження військ, вузлам зв'язку і комунікацій противника в прикордонній зоні.

Тихоокеанський флот, вийшовши в Японське море, знищив комунікації, які зв'язували Корею і Маньчжурію з Японією, і завдав авіацією і корабельною артилерією удари по військово-морських базах в Юкі, Расіна та Сейсін.

Війська Забайкальського фронту розгромили противника на калганському, солуньскому і хайларському напрямках і 18-19 серпня вийшли на підступи до найважливішим промисловим і адміністративним центрам Маньчжурії.

Щоб прискорити полонення Квантунської армії і не дати противнику можливості евакуювати або знищити матеріальні цінності, в кінці серпня в Харбіні, Гирина, Чанчуні, Мукдені були висаджені повітряні десанти.

19 серпня почалася масова здача японських військ в полон. Розгром Квантунської армії в Маньчжурської операції змусив Японію капітулювати. Це призвело до закінчення Другої світової війни.

Маньчжурська операція — стратегічна наступальна операція радянських військ в кінці Другої світової війни — була проведена з метою розгрому японської Квантунської армії, звільнення північно-східних і північних провінцій Китаю (Маньчжурії і Внутрішньої Монголії), Ляодунського півострова, Кореї, ліквідації плацдарму агресії і крупної військово-економічної бази Японії на азіатському континенті.

Зараз ви читаєте новину «Радянські війська розгромили японську армію і пришвидшили кінець війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути