понеділок, 04 лютого 2013 13:54

Скандальний московський аукціон може покласти початок захисту спадщини Київської Русі

Автор: Фото: prostir.museum
  Фрагмент срібника Володимира, який нещодавно з'явився на одному з київських аукціонів
Фрагмент срібника Володимира, який нещодавно з'явився на одному з київських аукціонів

Роздутий пресою скандал щодо сріблеників князя Володимира, виставлених на торги московським аукціонним домом 9 лютого, можна перетворити на прецедент для України як держави. Про це у своєму блозі Олексій Копитько, керівник проекту "Музейний простір", заступник голови правління Українського центру розвитку музейної справи.

Нагадаємо, редактор журналу "Музеї України" Віктор Тригуб звинуватив керівництво Східноєвропейського антикварного дому у тому, що представлені ним старожитності Русі були вивезені з України контрабандою. Разом з тим, Тригуб закликав президента Януковича та українських бізнесменів викупити пам'ятки та повернути їх в Україну. Зі свого боку засновник аукціонного дому Сергій Юнін публічно пообіцяв, що у випадку офіціного звернення української влади, він згоден подарувати зазначені лоти.

"Засновник Східноєвропейського антикварного дому виявився достатньо розумною людиною, щоб скористатися зі скандалу навколо срібників Володимира. Будемо сподіватись, що Микола Азаров також скористається можливістю стати рятівником цінностей. Але про головне усі уперто мовчать...", - зазначив Олексій Копитько.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Музейники закликають Януковича викупити давньоруські гривні на аукціоні в Москві

Він наголошує, що скарби, знайдені в надрах України "чорними археологами", регулярно виринають на різноманітних аукціонах у чималій кількості. При цьому, купити їх можна цілком вільно.

"... У відкритому продажі вчора з'явився не один предмет і регулярно з'являються набагато цінніші речі, - повідомляє Копитько. - Зараз тільки на одному аукціоні у продажі понад 1000 речей, які стосуються Київської Русі - хрестики, лунниці, кільця тощо.Якщо не скерувати увагу у справді важливий бік, то для листування Уряду з аукціонами треба буде найняти окрему людину. А Україна і надалі втрачатиме більше, ніж просто речі".

Олексій Копитько вважає, що в історії з аукціоном, який відбудеться 9 лютого, Україна може на справі показати, що турбується про історичну спадщину. Зрештою, це могло б стати початком великої кампанії з реальної охорони відомих та потенційних археологічних пам'яток.

"У публічній площині це досить вдала ситуація для всіх: новостворений антикварний будинок серйозно підвищить свій статус і завдяки цьому компенсує собі усі видатки, Уряд зможе говорити про повернення "скарбів", якийсь з українських музеїв отримає гарний подарунок. Це все дуже добре, за винятком одного. Досі поза увагою залишається головна проблема – розграбування пам'яток, внаслідок чого речі з Україні широким потоком пливуть на різні аукціони. Її вперто не хочуть помічати".

Зараз ви читаєте новину «Скандальний московський аукціон може покласти початок захисту спадщини Київської Русі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути