пʼятниця, 13 грудня 2013 13:50

П'ятниці, 13, бояться через тамплієрів

П'ятниці, 13, бояться через тамплієрів

Одна з версій, звідки взялвся страх перед п'ятницею, 13-им, пов'язана з масовим арештом тамплієрів 13 жовтня 1307-го.

У той час роль ордена тамплієрів сильно зросла. Це не подобалося ні Папі Римському Клименту V, ні французькому королю Філіпу IV Красивому, який хотів прибрати до рук багатства тамплієрів.

22 вересня 1307 Королівська рада ухвалила рішення про арешт всіх тамплієрів, що перебували на території Франції. Три тижні в найсуворішому секреті велися приготування до цієї зовсім нелегкою для тодішньої влади операції. Королівські чиновники, командири військових загонів і місцеві інквізитори до останнього моменту не знали, що саме мали виконати: накази надійшли в запечатаних пакетах, які дозволялося розкрити лише в п'ятницю, 13 жовтня. У пакетах виявився наказ короля заарештувати тамплієрів, що й було зроблено.

Заарештованим відразу ж були приписані численні злочини проти релігії і моральності: богохульство і зречення Христа, культ диявола, розпусне життя, різні збочення. Допит вели спільно інквізитори і королівські слуги, при цьому застосовували найжорстокіші тортури і в результаті, звичайно, були здобуті потрібні свідчення.

Це не єдина версія походження забобону про п'ятницю, 13-го. Поширенню цього забобону сприяють фільми і книги. Часте згадування п'ятниці 13-го в сучасному світі пов'язують з фільмами " П'ятниця, 13-е" і романом Дена Брауна "Код да Вінчі".

Як би там не було, легенда про п'ятницю, 13-го має сильний вплив. Наприклад, в США понад 21 мільйон людей страждають від цієї фобії. У цей день люди відмовляються виходити на роботу, подорожувати літаками і поїздами, підписувати важливі угоди. Втрати від нездійснених продажів товарів і послуг в цей день тільки в США досягають 800-900 млн дол.

У Великобританії кількість ДТП в п'ятницю 13-го зростає на 52%. Однак, причина цього не в нещасливому числі, а в негативному настрої і нервуванні.

Зараз ви читаєте новину «П'ятниці, 13, бояться через тамплієрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути