четвер, 15 січня 2015 17:05

Польські архіви перейдуть в цифровий формат

Польські архіви перейдуть в цифровий формат

У Польщі 2015-й рік оголосили роком остаточного переходу державних архівів до планового представлення одиниць збереження в електронному вигляді.

Цифрові копії концентруватимуться в складі Архіву електронних документів, що створений і функціонує в рамках програми "Polska Cyfrowa". Загальний доступ здійснюється через інтернет-ресурс http://szukajwarchiwach.pl, який цьогоріч відвідало більше 400 тисяч унікальних відвідувачів.

Як зауважив генеральний директор Польських державних архівів Владислав Стемпняк, важливою є паралельна робота з паперовими і електронними джерелами. Число відсканованих протягом акції документів найближчим часом сягне майже 50 млн одиниць, з яких 13 млн буде доступно он-лайн.

"Оцифровування є кращим способом збереження документів, воно ж робить їх доступними. Через кілька років всі понадстолітні записи метричних та актових книг будуть викладені в Інтернет", – пообіцяв він.

У 2015 році на сайт завантажать 4 млн сканів, що допоможуть в генеалогічних та історичних досліджень. Потреба оцифровування диктується не лише науковими, а й суто практичними мотивами: у державних архівах Польщі налічується 320 км полиць з документами і все одно вони складають лише від 4 до 10 відсотків матеріалів, які підлягають збереженню. Щорічний приріст документів тут сягає 12 км полиць і, за прогнозами, у найближчі два десятиліття довжина полиць складатиме більше 495 км.

Зараз ви читаєте новину «Польські архіви перейдуть в цифровий формат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути