пʼятниця, 24 жовтня 2014 11:51

Під шарами бруду та пилу науковці знайшли Персефону

Під шарами бруду та пилу науковці знайшли Персефону
Мозаїка з Амфіполя. Крайня зліва - Персефона, яку викрав Аїд

Археологи повідомляють, що їм вдалося повністю розчистити мозаїчне зображення на підлозі другої камери гробниці в Амфіполі. Третім персонажем унікального мозаїчного зображення є Персефона, одягнена в білу туніку. Ліву руку вона підняла вгору, ніби кличе свою матір.

Після проведення робіт вчені спеціалісти встановили, що мозаїка зображує сцену викрадення Персефони Плутоном в присутності бога Гермеса в ролі психопомпа, як це було прийнято в античні часи.

Мозаїка була вимита і очищена від бруду, а також оброблена спеціальним складом і покрита листами пінополістиролу. Зверху буде постелено спеціальне покриття, яким можна буде ходити, не шкодячи мозаїці. Науковці відзначають бездоганне виконання мозаїки і гармонію кольорів та форм. Розміри мозаїки 3х4 метри.

Нагадаємо, нагадаємо, що Амфіполь - давньогрецький поліс у сучасній грецькій області Східна Македонія та Фракія на узбережжі Егейського моря. У вересні 2010 року на ділянці античного Амфіполя грецькі археологи розпочали розкопки кургана Каста, в якому могли бути поховані дружина Олександра Македонського Роксана та їхній спільний син. Після смерті Олександра Роксана перебувала у вигнанні в районі Амфіполя, про що свідчать стародавні джерела.

Зараз ви читаєте новину «Під шарами бруду та пилу науковці знайшли Персефону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути