понеділок, 29 вересня 2014 12:28

Перше в світі шлюбне агентство відкрили для злиття капіталів 364 роки тому

Перше в світі шлюбне агентство відкрили для злиття капіталів 364 роки тому

364 роки тому цього дня Генрі Робінсон відкрив у Лондоні перше в світі шлюбне агентство.

29 вересня 1650 року в Лондоні відкрили перше у світі шлюбне агентство. Його засновником став англієць Генрі Робінсон.

Кілька століть у Європі функції весільних контор виконували всюдисущі свахи, їх діяльність вважалася почесною і досить високо оплачувалася. В ті часи свахи і звідниці вважалися не стільки фахівцями, скільки координаторами злиття капіталів.

Це допомагало одним примножити капітал і рятувало інших від розорення і злиднів. До того ж свахи чудово виконували роль сучасної "жовтої преси", розносячи останні новини у вигляді чуток і пліток.

Добропорядні та обережні батьки шукали наречених заздалегідь. Примітно, що клієнти ранніх шлюбних агентств практично завжди надавали відомості не тільки про характер особи, яку шукали, але і про розмір приданого.

Бо шлюб для людей заможних був, в першу чергу, вигідною операцією, об'єднанням капіталів, придбанням титулу, підвищенням соціального статусу тощо, а не любовним союзом.

Так, один з перших клієнтів Робінсона, сер Джон Даймлі, як свідчать історичні документи, побажав створити сім'ю з молодою жінкою і дав оголошення.

Головний критерій: "Дама повинна володіти статком у 300 гіней (на сучасні гроші — близько 500 тисяч доларів). Не важливо, чи є вона незайманою, вдовою або вагітною від колишнього чоловіка".

Мода прижилася, і в наступні 350 років щасливими клієнтами шлюбних агентств по всьому світу стали мільйони одиноких людей. Попит на свах анітрохи не зменшився і сьогодні.

Зараз ви читаєте новину «Перше в світі шлюбне агентство відкрили для злиття капіталів 364 роки тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути