пʼятниця, 28 серпня 2015 15:05

Пам'ять про Голокост передається у спадок - вчені

Пам'ять про Голокост передається у спадок - вчені
Фото: tyzhden.ua

Американські вчені з школи медицини гори Синай (Нью-Йорк) під керівництвом Рейчел Йегуди (Rachel Yehuda) дійшли до висновку, що найсильніші психологічні та фізичні травми, на зразок тих, що пережили люди, що пройшли через Голокост, можуть у буквальному сенсі передаватися у спадок : діти, батьки яких пережили Голокост, несуть у своїх генах зміни, які виникли у їхніх батьків від пережитих потрясінь.

Вдалося показати, що у людей, батьки яких пережили серйозні фізичні та психологічні потрясіння, зберігається пам'ять про те, що пережило попереднє покоління. Група Рейчел Йегуди проаналізувала гени 32 людей, які пережили Голокост, і 22 їхніх дорослих нащадків. Як виявилося, у людей, які пережили Голокост, і у їхніх дітей спостерігалися однакові зміни в будові гена FKBP5, які зазвичай характерні для тих, хто пройшов через важкі випробування і які, як вважалося досі, не передаються у спадок, оскільки були набуті впродовж життя.

При цьому подібних змін не було у контрольної групи: 8 людей, які під час Другої світової війни жили за межами Європи, і їхніх 9 дорослих нащадків. Як відзначають вчені, умови життя у 22 осіб, батьки яких пережили Голокост, і у 9, батьки яких жили в сприятливих умовах, не відрізнялися. Таким чином, мутація в гені FKBP5 могла відбутися тільки через те, що їхні батьки пережили задовго до народження дітей. Тобто в цьому випадку, за словами вчених вони змогли продемонструвати перший випадок епігенетичного успадкування у людей.

Вчені відзначають, що механізм передачі цієї і можливо інших епігенетичних мутацій ще до кінця не ясний.

Суперечки про те чи можливо успадкування набутих організмом протягом життя навичок або змін під впливом навколишнього середовища, тобто про епігенетичні спадкуванні, ведуться давно.

Зараз ви читаєте новину «Пам'ять про Голокост передається у спадок - вчені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути