Ексклюзиви
середа, 08 жовтня 2014 18:10

Що нобелівський лауреат Солженіцин думав про українців і росіян 40 років тому

Що нобелівський лауреат Солженіцин думав про українців і росіян 40 років тому
Олександр Солженіцин

8 жовтня 1970 року Нобелівський комітет, розглянувши заявки, які до нього надходили, виніс своє рішення. Гідним найвищої премії з літератури визнали російського письменника і дисидента Олександра Солженіцина за "за моральну силу, з якою він наслідував непорушні традиції російської літератури".

Отримати нагороду, а також грошову премію письменників зумів лише у 1974 році, перебуваючи у вигнанні. Перед тим він був позвалений радянського громадянства і умовно засуджений.

Хоча сьогодні Солженіцина вважають російським націоналістом і монархістом, проте у своєму найвидатнішому романі "Архіпелаг "ГУЛАГ" він писав:

"Топнуть ногой и крикнуть "моё!" – самый простой путь. Неизмеримо трудней произнести: "кто хочет жить – живите!" Нельзя и в конце ХХ века жить в том воображаемом мире, в котором голову сломил наш последний недалекий император. Как ни удивительно, но не сбылись предсказания Передового Учения, что национализм увядает. В век атома и кибернетики он почему-то расцвёл. И подходит время нам, нравится или не нравится, – платить по всем векселям о самоопределении, о независимости – самим платить, а не ждать, что будут нас жечь на кострах, в реках топить и обезглавливать. Великая ли мы нация, мы должны доказать не огромностью территории, не числом подопечных народов, – но величием поступков. И глубиною вспашки того, что нам останется за вычетом земель, которые жить с нами не захотят."

 

 

Зараз ви читаєте новину «Що нобелівський лауреат Солженіцин думав про українців і росіян 40 років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути